Profeten worden vaak misverstaan en niet begrepen. Eenzame zieners die hun tijd vooruit zijn en dingen zien die voor anderen (nog) niet zichtbaar zijn. Kunstenaars kunnen soms ook onder de profeten worden geschaard, en voelen zich er vaak ook mee verwant.
Ook in onze contreien kennen wij zo’n kunstenaar. Met de tijd wordt de waarde van het werk van Aad de Haas steeds zichtbaarder. Tijdens zijn leven (1920 – 1972) leidde zijn werk vaak tot onbegrip en soms tot hevige controverse, zoals de zestien kruiswegstaties die op last van het Vaticaan uit het kerkje van Wahlwiller moesten worden verwijderd. Aad de Haas droeg ze, op Goede Vrijdag nota bene, eigenhandig de kerk uit, in grote woede over zoveel onbegrip en de beschuldiging van het blasfemeere karakter ervan.
De kunstenaar was een diep gelovig man, op zijn eigen, hoogst hedendaagse manier. Hij vertaalde de verhalen uit de bijbel naar de tegenwoordige tijd, en zag het onrecht in de verhalen uit het nieuwe testament in tal van actuele situaties terug. Deze eigenzinnige en actuele benadering is ook zichtbaar in de veertig passieprenten (1961) en in de 38 monotypes uit de serie Passie die in 2015 door Schunck* verworven. Eerder al, in 2013, werden in Schunck* de passieprenten getoond. Nu worden, van 5 februari t/m 29 mei 2016, werken uit de nieuw verworven Passie-serie getoond.