Heerlen

Aad de Haas, een lezing

Locatie
Data
Kosten
Locatie
Data
21-03-2016
Kosten
€ 0,00
Vakgebied
Kunst & Architectuur
Cursusnummer
16V25
Omschrijving

Profeten worden vaak misverstaan en niet begrepen. Eenzame zieners die hun tijd vooruit zijn en dingen zien die voor anderen (nog) niet zichtbaar zijn. Kunstenaars kunnen soms ook onder de profeten worden geschaard, en voelen zich er vaak ook mee verwant.
Ook in onze contreien kennen wij zo’n kunstenaar. Met de tijd wordt de waarde van het werk van Aad de Haas steeds zichtbaarder. Tijdens zijn leven (1920 – 1972) leidde zijn werk vaak tot onbegrip en soms tot hevige controverse, zoals de zestien kruiswegstaties die op last van het Vaticaan uit het kerkje van Wahlwiller moesten worden verwijderd. Aad de Haas droeg ze, op Goede Vrijdag nota bene, eigenhandig de kerk uit, in grote woede over zoveel onbegrip en de beschuldiging van het blasfemeere karakter ervan.

De kunstenaar was een diep gelovig man, op zijn eigen, hoogst hedendaagse manier. Hij vertaalde de verhalen uit de bijbel naar de tegenwoordige tijd, en zag het onrecht in de verhalen uit het nieuwe testament in tal van actuele situaties terug. Deze eigenzinnige en actuele benadering is ook zichtbaar in de veertig passieprenten (1961) en in de 38 monotypes uit de serie Passie  die in 2015 door Schunck* verworven. Eerder al, in 2013, werden in Schunck* de passieprenten getoond. Nu worden, van 5 februari t/m 29 mei 2016, werken uit de nieuw verworven Passie-serie getoond.

Duur
Data
21-03-2016
Dag / Tijd
Duur
1 uur lezing met aansluitend lunchconcert
Datum
21 maart
Dag/Tijd
maandag 12.00 – 13.00 uur
Kosten
€ 10,-
Bijzonderheden
aansluitend van 13.15-14.00 uur zingt Rob Meijers liederen van Pergolesi, Vivaldi en Bachen wordt daarbij op de piano begeleid door Steven van Kempen
Inschrijven
liefst voor 7 maart
Delen