Roermond

Antiek

Locatie
Data
Kosten
Locatie
Data
07-02-2017 t/m 21-03-2017
Kosten
€ 0,00
Docent(en)
Vakgebied
Cultuur
Cursusnummer
17V17
Omschrijving

Bent u ook een fan van programma’s als Kunst en Kitsch, Antiques Roadshow, Cash in the Attic of Flog it? Bezoekt u graag historische huizen, kastelen en tentoonstellingen over kunstvoorwerpen? Kijkt u met bewondering naar de voorwerpen op de stillevens van oude Hollandse meesters? Bent u benieuwd of u niet toch toevallig uw fruit op een Ming schaal legt zonder het te weten of zou u graag willen weten hoe oud die geërfde kast of uw mooie ring is?

De cursus antiek / toegepaste kunst gaat over de geschiedenis van gebruiksvoorwerpen. Voorwerpen van zilver, keramiek en glas, juwelen, stof en meubelen vertellen ons veel over de gebruiken, modes, politieke en sociale gebeurtenissen en technische mogelijkheden van de periode waarin zij gemaakt zijn. Zo bestaan de meubelen, ingelegd met ebbenhout, en de kraakporseleinen borden, die we op zo veel stillevens zien, bij de gratie van de VOC. En de vele afbeeldingen van tulpen, bijvoorbeeld, duiden op de tulpomanie, een doorgeslagen gekte in het investeren in tulpenbollen in de 17e eeuw.
Sympathisanten van Marie Antoinette droegen halssnoeren van bloedkoraal als gruwelijk symbool van haar dood door de guillotine.
Waarschijnlijk hadden de 15e-eeuwse drinkglazen noppen zodat het glas makkelijker met vette vingers vast te houden was. Met mes en vork eten was immers nog niet aan de orde.

Al deze historische verwijzingen komen aan de orde in de cursus, die is opgebouwd aan de hand van de materialen, de technieken en stilistische kenmerken van de getoonde voorwerpen.
Aan het eind van elk blok kan men (foto’s van ) eigen objecten meenemen die wij gezamenlijk met de opgedane kennis bespreken. Ook krijgt u tips voor aan- en verkoop en onderhoud van antiek.

Blok I: 7 en 14 februari: Meubelen
o.a. stijlkennis, klokken, tapijten en volkskunst

Blok II: 21 februari en 7 maart: Keramiek en Glas
o.a. Chinees en Europees porselein, Delfts aardewerk, Maastrichts aardewerk, Wedgwood.
Venetiaans glas, Leerdam, Art Nouveau glas

Blok III: 14 en 21 maart: Zilver en juwelen
o.a. het Gildensysteem, de zilvermerken,
o.a. juwelen geschonken door Napoleon en de Tsaren, Art Deco, Art Nouveau en Bauhaus juwelen

 

 

 

 

Duur
Data
07-02-2017 t/m 21-03-2017
Dag / Tijd
Duur
6 x 2 uur college
Data
7 februari t/m 21 maart, niet op 28 februari
Dag/tijd
dinsdag 10.00-12.00 uur
Kosten
€ 130,00
Inschrijven
liefst voor 24 januari
Delen