Art Nouveau en Art Deco in Brussel

Locatie
Data
Kosten
Locatie
 
Data
17-02-2016
Kosten
€ 0,00
Docent(en)
Vakgebied
Cultuur
Cursusnummer
16V11
Omschrijving

Deze dag staat in het teken van de stromingen art nouveau en art deco. U bezoekt in Brussel twee prachtige huizen waarin deze stijl bewaard is gebleven. Het Hortamuseum staat zelfs op de werelderfgoedlijst van Unesco.
Uw begeleidster tijdens deze excursie is Ineke Beeling, kunsthistorica gespecialiseerd in interieurs. Tijdens de heenreis in de bus zal zij u inhoudelijk voorbereiden op uw bezoek. Tijdens de bezoeken aan de musea wordt u rondgeleid.

Art nouveau
Art nouveau is een kunststroming die tussen 1890 en 1914 op verschillende plaatsen in Europa populair was. Deze stijl manifesteerde zich o.a. in gebruiksvoorwerpen en in de architectuur. De term art nouveau blijft in het algemeen voorbehouden aan België en Frankrijk en werd in Oostenrijk en Duitsland Jugendstil genoemden.
De stroming ontleent haar Franse naam aan de Parijse galerie L’Art Nouveau. Kenmerken zijn een optimistisch wereldbeeld en geloof in de toekomst, een voorliefde voor het gebruik van nieuwe, moderne technieken (in de architectuur bijvoorbeeld grote glasoppervlakken), een afkeer van symmetrie en een voorkeur voor ornamentiek, waarbij bloem- en vogelmotieven domineren.

Hortamuseum
Architect Victor Horta (1861-1947).geldt als een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de art nouveau. Het Hortamuseum is gevestigd in het eigen huis en het atelier van Horta. Het huis werd door de architect opgetrokken tussen 1898 en 1901 op het hoogtepunt van de art nouveau. Een groot deel van de interieurdecoratie bleef bewaard; de mosaïeken, de glasramen, het meubilair, de muurschilderingen vormen een harmonisch en tot in het kleinste detail verzorgd geheel.

Art deco
Art deco was een populaire stijlbeweging van 1920 tot 1939 die haar weerslag had op de decoratieve en toegepaste kunst, bij zowel de architectuur, het grafische, industriële en interieurontwerp, als de beeldende kunst en kledingmode.
Belangrijkste kenmerk van art deco, en tevens het onderscheid met de meer organische art nouveau, is de omarming van technologie in aanvulling op traditionele motieven. De stijl wordt vaak gekenmerkt door rijke kleuren, geometrische figuren en overdadige versieringen. De naam is afgeleid van de Parijse wereldtentoonstelling Exposition Internationale des Arts Décoratifs et Industriels Modernes in 1925

Museum van Buuren
David en Alice Van Buuren waren Brusselse mecenassen. David Van Buuren was van Nederlandse en Joodse komaf en werd in 1886 in Gouda geboren. In 1909 vestigde hij zich in Brussel. In 1928 werd het huis van de Van Buurens in art deco-stijl gebouwd. De architect liet zich inspireren door de Amsterdamse School en het huis onderscheidt zich van de vele art-nouveauhuizen die in Brussel waren gebouwd. David Van Buuren had in de Internationale tentoonstelling voor kunstambachten in 1925 in Parijs inspiratie opgedaan. De meeste meubels liet hij maken op basis van eigen schetsen door gerenommeerde, meestal Franse, decorateurs en kunstenaars. De inrichting bestaat dan ook praktisch uitsluitend uit stukken die speciaal voor het huis werden ontworpen. Verder is de indrukwekkende kunstverzameling van het echtpaar nog steeds te bewonderen in de woning.

Programma

08.00 uur                     vertrek uit Roermond
08.45 uur                     vertrek uit Maastricht
11.00-12.00                 rondleiding Hortahuis
12.00-13.00                 rondleiding door de buurt
13.00-14.15                 lunch
14.30-15.30                 rondleiding Museum van Buuren
16.00 uur                     vertrek uit Brussel
18.00 uur                     retour Maastricht
18.45 uur                     retour Roermond

 

 

 

Duur
Data
17-02-2016
Dag / Tijd
Soort
excursie per bus
Datum
woensdag 17 februari
Kosten
€ 85,- (incl. busreis, entrees, rondleidingen, lunch)
Inschrijven
liefst voor 2 februari
Delen