Maastricht

De Amsterdamse school van buiten en van binnen. Lezing en excursie

Locatie
Data
Kosten
Locatie
Data
04-07-2016 t/m 05-07-2016
Kosten
€ 0,00
Docent(en)
Vakgebied
Kunst & Architectuur
Cursusnummer
16Z11
Omschrijving

Ter gelegenheid van de grote tentoonstelling Wonen in de Amsterdamse School in het Stedelijk Museum organiseert HOVO Zuyd een excursie naar Amsterdam met een bustour langs voorbeelden van de Amsterdamse School, een rondleiding door de tentoonstelling in het Stedelijk Museum en een bezoek aan het fantastische Museum Het Schip.

De Amsterdamse School (1910-1930) is een expressieve stroming in de Nederlandse architectuur en vormgeving die wat rijkdom aan vormen betreft uniek is in Nederland. Kenmerkend voor de Amsterdamse School zijn de versierde gevels, veelal uitgevoerd in baksteen of gebeeldhouwd natuursteen, voorzien van laddervensters en bekroond door steile daken en soms versierd met torentjes.
Behalve woningen ontwierpen de architecten van de Amsterdamse School ook hele straatgevels en openbare gebouwen zoals scholen, bruggen , kiosken, bad- en transformatorhuisjes. Amsterdamse Schoolvormgeving is er in twee varianten: de meer expressieve, met uitbundige vormen, diepe, contrasterende kleuren en sterke contourlijnen, en de strakkere, meer geometrische stijl, beïnvloed door het tijdschrift Wendingen, de spreekbuis van de Amsterdamse School.
In haar lezing op maandag 4 juli gaat Ineke Beeling in op de verschillende stijlen en tijdens de bustour op dinsdag 5 juli zult u van beide varianten voorbeelden zien.

Museum Het Schip
Aan het Spaarndammerplantsoen in Amsterdam staan drie monumentale volkswoningbouwcomplexen van Michel de Klerk. Het meest expressionistische blok wordt in de volksmond Het Schip genoemd en behoort tot de top van De Amsterdamse School. Het museum is hier gevestigd en toont o.a. het interieur dat Michel de Klerk ontwierp voor het voormalig Postkantoor en een originele woning met inrichting uit de jaren ‘20.

De tentoonstelling Wonen in de Amsterdamse School in het Stedelijk Museum is een spectaculair overzicht van interieurontwerpen van de Amsterdamse School: meubelen, lampen, klokken, keramiek, textiel en grafische toepassingen als behang. De expressieve vormen en kleuren waren uniek voor Nederland en ook internationaal van invloed. De tentoonstelling bevat meer dan 500 bijzondere ontwerpen van onder meer Jaap Gidding, Michel de Klerk, Piet Kramer, Hildo Krop.

Dinsdag 5 juli 2016
Reis naar Museum Het Schip op eigen gelegenheid.
Aanbevolen reisschema:
08.57 vertrek station Maastricht (inchecken met korting vanaf 08.55)
11.22 aankomst Amsterdam Centraal
11.29 bus 22 richting Station Sloterdijk
11.37 bushalte Nova Zemblastraat

Programma
11.40 uur
Ontvangst in Museum Het Schip met koffie/thee
12.00 uur
Rondleiding in Museum Het Schip
13.00 uur
Bustour Amsterdamse school (zelf meegebrachte lunch in bus).
De tocht gaat via Plan West naar Plan Zuid langs vele hoogtepunten van de Amsterdamse School onder leiding van een deskundige gids.
14.15 -15.00
U maakt (optioneel) een wandeling langs het Dageraadcomplex. Een kopje koffie/thee in het Bezoekerscentrum is inbegrepen.
15.30 – 16.30
Rondleiding over de tentoonstelling Wonen in de Amsterdamse School in Stedelijk Museum door Ineke Beeling.
Daarna nog op eigen gelegenheid rondkijken tot 18.00 mogelijk.

Duur
Data
04-07-2016 t/m 05-07-2016
Dag / Tijd
Soort
lezing plus excursie
Datum lezing
4 juli
Dag/Tijd lezing
maandag van 10.30-12.30 uur
Datum excursie
5 juli
Dag/Tijd excursie
dinsdag van 11.30-16.30 uur
Kosten met museumjaarkaart
€ 55,- (incl. entrees, rondleidingen, koffie/thee en bustour) Vul in bij kortingscode op inschrijfformulier: MJK
Kosten zonder museumjaarkaart
€ 85,- (incl. entrees, rondleidingen, koffie/thee en bustour)
Bijzonderheden
op eigen gelegenheid naar Museum Het Schip in Amsterdam. Tijdens de bustour is er tijd om uw eigen meegebrachte lunch te nuttigen.
Inschrijven
liefst voor 20 juni
Delen