Maastricht

De geheimen van het Limburgs Landschap

Locatie
Data
Kosten
Locatie
Data
28-06-2017
Kosten
€ 0,00
Vakgebied
Wetenschappen
Cursusnummer
17Z11
Omschrijving

Zuid-Limburg is misschien wel het mooiste landschap van Nederland maar zeker het meest complexe als je kijkt naar de samenstelling van de ondergrond. Onder een dun laagje löss ligt een fascinerende wirwar van lagen, breuklijnen en plooiingen. Meer dan 350 miljoen jaar lang zijn geologische krachten van binnen uit de aardkorst actief geweest om onze ondergrond te vormen. Tegelijkertijd hebben krachten van buitenaf, verwering en erosie, er alles aan gedaan om het opgebouwde gesteente weer af te breken en te verplaatsen. Vanaf 4000 voor Chr. is de mens als nieuwe factor in dit landschap actief, waarbij vooral het aanzien, de decoratie van het landschap zijn beslag krijgt.

In deze workshop lichten we een tipje van de sluier op die het Limburgs Landschap bedekt. We kijken door een ‘geologisch venster’ naar de structuur van het landschap onder ons en naar de invloed daarvan op de vorm en de inrichting van het huidige landschap. Eerst via een globale overview op het hele landschap van Zuid-Limburg en na de lunch op detailniveau in een excursie rond Maastricht

Programma
10.00 12.00 uur           introductie/inwijding in de geheimen van het Limburgs Landschap
12.00-13.00 uur          lunch
13.30-15.30 uur          excursie rondom Maastricht met eigen vervoer/carpool


Duur
Data
28-06-2017
Dag / Tijd
Duur
een dag
Datum
28 juni
Dag/tijd
woensdag 10.00-15.30 uur
Kosten
€ 55,00 (incl. lunch)
Bijzonderheden
Deze workshop is de opmaat voor een breed opgezette cursus in het najaar van 2017. Er wordt geen specifieke geografische of geologische voorkennis gevraagd. Door het uitvoerige gebruik van visueel documentatiemateriaal is het programma evenzeer geschikt voor mensen die het landschap van Zuid-Limburg nog niet zo goed kennen èn mensen die het landschap juist beter willen leren kennen.
Delen