Archeologische vondsten van kruiken met wijnresten tonen aan dat al 7000 jaar geleden wijn werd gedronken in Mesopotamië. En nog steeds vinden we wijn een niet te versmaden drank en drinken we in Nederland meer dan 20 liter per persoon per jaar. Maar weten we wel wat we drinken?
Deze cursus wil u meer kennis geven over wijn, wijnbouw, wijn maken en de verschillende druiven en landen zodat u met meer vertrouwen een keuze kunt maken bij uw volgende wijnaankoop. Na een inleidende opbouw over wijn in het algemeen staan de bekende druivenrassen centraal. Omdat tegenwoordig de populaire druiven over de hele wereld verspreid staan, wordt het een virtuele wereldreis met wijn in de hoofdrol.
Theorie vormt de hoofdmoot van iedere les. Om een deel van de theorie gelijk in de praktijk te testen sluiten we iedere sessie af met het proeven een aantal wijnen.
Tijdens de laatste les kunt u uw eigen favoriete wijn meebrengen zodat uw medecursisten tijdens de proeftafel hiervan kunnen proeven.
Programma
Les 1 Inleiding
Wijnbouw door de eeuwen heen, wijn proeven, de basis
Les 2 Belangrijkste druiven en gebieden
Chardonnay + Pinot Noir
Les 3 Belangrijkste druiven en gebieden
Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc, Merlot
Les 4 Belangrijkste druiven en gebieden
Syrah, Grenache, Riesling
Overige belangrijke druivensoorten
Les 5 Mousserende, zoete & versterkte wijnen
(namen?)
Les 6 De Fles (lesduur 3 uur)
Wijn schenken, bewaren, het etiket, de invloed van recensenten
Wijn & Spijs combineren
Proeftafel: cursisten kunnen favoriete meegebrachte wijnen van mede-cursisten proeven