Heerlen

De Kaukasus als bakermat van onze beschavingen

Momenteel is er geen evenement om weer te geven.
Docent(en)
Vakgebied
Cultuur
Cursusnummer
N17H06
Omschrijving

Tussen Oriënt en Avondland liggen machtige bergketens die niet alleen afgrenzen, maar die ook een brug slaan tussen verschillende culturen. In dat mythenrijke gebied slaat Zeus Prometheus in de ketenen, nadat deze het vuur aan de zo schamel bedeelde mens had doorgegeven. De Griekse held Jason gaat er met zijn Argonauten in het rijk Colchis, het land van Medea, op zoek naar het Gulden Vlies en op de berg Ararat loopt na de zondvloed de Ark van Noach tegen de rotsen.

Naast de oudste christelijke regio’s ter wereld vinden we hier tussen de bergketens tevens de restanten van een groot aantal islamitische chanaten en van talloze vorstendommen die steeds door onafhankelijke clans werden/worden bestuurd. Ook als in modernere tijden grote buren zoals het Perzische in het oosten, het Byzantijnse in het westen, het Osmaanse Rijk in het zuiden, en het Russische in het noorden het gebied inpalmen – het wordt nooit een hechte eenheid. Sinds het uiteenvallen van het Sovjetrijk in 1990 zijn Georgië, Armenië en Azerbeidzjan soevereine staten, zodat de historierijke Kaukasus in onze tijd staatkundig bestaat uit die drie onafhankelijke republieken en een stuk Zuid-Rusland en Oost-Turkije.

De bergketens hebben voor een grote verscheidenheid tussen de daar woonachtige volken gezorgd, die wij voornamelijk kennen van onderlinge strijd om religieuze en politieke redenen. Dat moge waar zijn, maar op dit raakvlak tussen Oost en West bestaan ook vaak perioden van rust tussen de veel zeer oude en ook relatief jonge religies; het is bij uitstek de plek waar Kiplings bekende citaat niet bewaarheid wordt en waar het Oosten wel degelijk het Westen ontmoet. Alle volkeren in de Kaukasus hebben met elkaar gemeen dat iedere bezoeker een uit de hemel gezonden gast is, of die nu door Jahweh of Allah, door Ahoera Mazda of God gezonden is; en nergens valt bezoekers zo’n gulle gastvrijheid ten deel als hier in deze woeste bergketens.

Tijdens de lezingen komt de geschiedenis van de gehele streek en die van de diverse landen naast elkaar aan bod en zal de streek beschreven worden als de bakermat van zowel westerse als oosterse beschaving. Met veel beeldmateriaal wordt een virtuele reis gemaakt door de diverse landen van de Kaukasus waar een praktisch onberoerde natuur hand in hand gaat met bouwwerken die een in harmonie gegroeide cultuur uitstralen en waarbij een beeld ontstaat van een multinationale, multireligieuze en multiculturele streek waar de bewoners zich bij tijd en wijle afvragen waarom er eigenlijk grenzen bestaan.

Duur
Data
Dag / Tijd
Duur
6 x 2 uur college
Data
6 november t/m 11 december
Dag/tijd
maandag 14.00-16.00 uur
Kosten
€ 157,00 (incl. reader en koffie)
Inschrijven
liefst voor 24 oktober
Delen