Programma
02 november Gezond vet – Prof. dr. Wouter van Marken Lichtenbelt
09 november Alles op zijn tijd: Interactie tussen circadiane ritmiek en leefstijl – Dr. Margriet Westerterp
16 november Moleculaire Diagnostiek: Innovatieve beelden in pathologie en chirurgie.- Prof. dr. Ron Heeren
Gezond vet – Prof. dr. Wouter van Marken Lichtenbelt
Steeds vaker komt in het nieuws dat kou goed is voor onze gezondheid. Wat is hiervan bewezen en wat moet nog worden uitgezocht? Recent onderzoek toont inderdaad gunstige effecten van gewenning aan kou aan. Zo verhoogt kou het energiegebruik. Een hoger energiegebruik kan gunstig zijn voor onze energiebalans en dus gunstig voor mensen met aanleg voor overgewicht. Kou activeert ook ons bruine vet. Bruin vet was tot voor kort alleen bekend bij sommige diersoorten (winterslapers bijvoorbeeld) en bij baby’s. Onderzoek aan de Universiteit van Maastricht heeft laten zien dat ook volwassen mensen bruin vet hebben en dat gewenning aan kou dit ‘gezonde’ vet doet toenemen. Extra interessant zijn de uitkomsten van ons meest recente onderzoek bij mensen met suikerziekte: kou blijkt ook het suikermetabolisme gunstig te beïnvloeden! Kou verhoogt dus de stofwisseling en kan daarmee diverse aspecten van onze gezondheid verbeteren. Momenteel loopt onderzoek dat zal uitwijzen hoe koud, hoe vaak en hoe lang het gunstigst is.
Alles op zijn tijd: Interactie tussen circadiane ritmiek en leefstijl – Prof. dr. Margriet Westerterp
In het kader van de gezondheid is een normaal en stabiel lichaamsgewicht cruciaal. Dit wordt bereikt door een perfecte balans tussen de ingenomen energie, in de vorm van voeding, met het bijbehorende plezier in het eten, en de uitgegeven energie aan onderhoud van het lichaam, vertering van voedsel, en lichamelijke activiteit. Niet alleen deze boekhouding, bestaande uit inkomende en uitgaande energie dient op orde te zijn, maar ook de momenten waarop deze inkomsten en uitgaven plaatsvinden. Onregelmatige patronen van maaltijden, fysieke activiteit en slaap, in vergelijking met een patroon van dagelijkse regelmaat, beïnvloeden bovengenoemde balans ongunstig, en brengen de nodige risico’s met zich mee.
Moleculaire Diagnostiek: Innovatieve beelden in pathologie en chirurgie – Prof. Dr. Ron Heeren
Iedereen is anders, dat weten we allemaal. Toch worden medische behandelingen vaak gebaseerd op de gemiddelde respons van een bevolkingsgroep. Er ontstaat steeds meer een behoefte om geneeskundige behandelingen persoonlijker en preciezer te maken. Om dat mogelijk te maken wordt er in Maastricht gewerkt aan innovatieve diagnostische technieken die duizenden moleculen snel en gevoelig in kaart kunnen brengen. Dit is het werkterrein van de moleculaire microscopie. Moleculaire microscopie die het werk van de patholoog complementeren op een manier die het mogelijk maakt om op cellulair niveau preciezere diagnoses te stellen. Patiënt- en cel-specifieke moleculaire profielen maken zelfs tijdens een medische ingreep “on-the-fly” intra-operatieve diagnostiek mogelijk. In zijn college beschrijft professor Heeren de technologische ontwikkelingen die dit mogelijk maken alsmede hun potentiele impact in de klinische praktijk aan de hand van een aantal praktijkvoorbeelden.