Maastricht

De medische reeks

Locatie
Data
Kosten
Locatie
Data
01-03-2018 t/m 22-03-2018
Kosten
€ 0,00
Vakgebied
Medisch
Cursusnummer
V18M19
Omschrijving

In vier lezingen praten vier medici van Universiteit Maastricht u bij over de laatste ontwikkelingen op hun vakgebied.

01 maart – hartstilstand – Prof. Dr. Ton Gorgels

Professor Gorgels is  em. hoogleraar transmurale cardiologie. Hij zet zich sinds vele jaren in voor de aanpak van plotselinge hartstilstand buiten het ziekenhuis.

Jaarlijks vinden er in Nederland ongeveer 8.000 mensen reanimaties plaats voor een plotselinge hartstilstand. Onderzoek o.a. in de provincie Limburg heeft aangetoond dat de overlevingskansen aanzienlijk stijgen als getuigen direct starten met reanimeren en burgerhulpverleners (of  politie, brandweer en bedrijfshulpverleners) komen assisteren. Overlevers van een hartstilstand hebben vaak weer vele gezonde levensjaren in het vooruitzicht. Daarom zou iedere burger moeten kunnen reanimeren

In deze lezing komt aan de orde hoe we Nederland optimaal hartveilig kunnen maken. Ook overlever(s) en andere direct betrokkenen, zoals familieleden en reanimatie-ervaringsdeskundigen komen aan het woord. Een reanimatiedemonstratie laat nog eens zien wat de belangrijkste vaardigheden zijn. Eigen ervaringen van de toehoorders kunnen gedeeld worden en ook andere aspecten zoals die bv betrekking hebben op de wens om niet gereanimeerd te worden

08 maart – Je bent wat je zonet hebt gegeten – Prof. dr. Luc van Loon

Professor van Loon is hoogleraar bewegingswetenschappen aan het MUMC.

De titel van de lezing mag u letterlijk nemen. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat al vijf uur na consumptie van een melkeiwit sporen hiervan terug te vinden zijn in ons spierweefsel. Per dag wordt er zo’n één tot twee procent van al je spieren vervangen door nieuw materiaal. Dat betekent in feite dat we een compleet ander mens zijn dan twee maanden geleden.

Om spieropbouw in goede balans te houden is de consumptie van voldoende eiwitten essentieel. Eiwitarme voeding en te weinig beweging leiden met name bij ouderen namelijk tot spiermassaverlies en mobiliteitsproblemen.

15 maart – snijden zonder mes – Prof. dr. Nicole Bouvy

Professor Bouvy is chirurg en hoogleraar innovatieve chirurgische technieken in het MUMC. Ze is gespecialiseerd in de minimaal invasieve chirurgie.

In haar lezing zal Professor Bouvy uitleggen dat het met een mes een lichaam open snijden een techniek is die aan het verouderen is. Het levert te veel complicaties op. Innovatieve methodes die minder invasief zijn hebben de toekomst. Door het mes meer en meer weg te laten en via de natuurlijke openingen van het lichaam (mond, anus, vagina) te opereren kunnen complicaties worden voorkomen.

Maar eigenlijk wil ze ook voorkomen dat mensen überhaupt ziek worden. Dit moet mogelijk zijn met de drie magische woorden informatie, preventie en DNA interventie.

22 maart – Leververvetting, geen onschuldig verschijnsel – Prof. dr. Ger Koek

Professor Koek is maag-, darm en leverarts in het Maastricht UMC. Hij is in 2004 gepromoveerd op het onderwerp ‘gallige reflux’.

NAFLD staat voor non-alcolholic fatty liver disease en 1 op de 5 volwassenen lijdt er aan. Bij mensen met overgewicht of obesitas is dat zelfs 50 tot 100%. Niet alcoholische leververvetting ontstaat door een verstoorde balans tussen opname van vetten en koolhydraten uit de voeding en opslag in vetweefsel en de lever. Dit kan uiteindelijk leiden tot een chronische ontsteking waardoor de kans op hart- en vaatziekten, diabetes en kanker stijgt. Wat je moet doen om het te voorkomen is duidelijk: afvallen, bewegen, gezond eten. Er worden verschillende medicamenten ontwikkeld die de ontsteking kunnen remmen, maar dat zal nooit meer zijn dan een toevoeging op een gezonde leefstijl.

Duur
Data
01-03-2018 t/m 22-03-2018
Dag / Tijd
Duur
4 x 2 uur college
Data
01, 08, 15 en 22 maart
Dag/Tijd
Donderdag van 10.30-12.30 uur
Kosten
€66
Inschrijven
Liefst voor 21 februari 2017
Delen