Deze minicursus over mode en lifestyle in de Roaring Twenties wordt gegeven n.a.v. tentoonstellingen voorjaar 2018 in het Textielmuseum Tilburg en het Gemeentemuseum Den Haag over de mode uit die tijd.
Bij uitstek de door meer bewegingsvrijheid kenmerkende mode reflecteert de roerige jaren twintig. Na de gruwelen van de eerste wereldoorlog komt een periode van herwonnen vrijheid, kortstondige welvaart, radicale verandering en culturele bloei in de westerse steden. De USA geeft de toon aan. Dit is de tijd van de automobiel, het vliegtuig, radio en filmsterren en art deco. Les années folles : snelheid en culturele dynamiek, met het op jazz klanken dansende, vrijgevochten “flapper” meisje. De moderne vrouw illustreert door middel van haar kleding haar veroverde vrijheid. Zij draagt rok en haar kort, rookt sigaretten in pijpjes en straalt glamour uit met lange parelkettingen.
De verandering in damesmode was zo radicaal dat de vernieuwende ontwerpster Coco Chanel nog steeds op de Time lijst van meest invloedrijke personen van de 20e eeuw staat.
Met Chanel als middelpunt kijken we naar de ontwikkeling van mode en lifestyle van deze jaren. Zij bewoog zich in het culturele klimaat van kunstenaars als Hemingway, Pierre Reverdy, Paul Iribe, Picasso en Misia Sert.
Het verhaal loopt van haar eveneens vooruitstrevende collega’s Fortuny, Lucile (Lucy Duff –Gordon) die de ramp met de Titanic overleefde tot rivalen Elsa Schiaparelli en Paul Poirot, die Chanel’s stijl “miserabele de luxe ” noemde via stofontwerpen van Georges Gimel en Raoul Dufy tot juwelen van Cartier en Jean Cocteau.
De excursie op 1 maart
We bezoeken de tentoonstelling 1920s Jazz Age | Fashion & Photographs in het Textiel Museum Tilburg. Deze tentoonstelling is samengesteld door het Fashion and Textile Museum, Londen.
Met meer dan 150 gevarieerde kledingstukken en accessoires uit een grote privécollectie biedt de tentoonstelling een blik op de glamour, overdaad en frivoliteit van de roaring twenties. Van sportkleding, fraai bedrukte japonnen, ‘flapper’ jurken met franjes en avondkledij met kraaltjes tot fluwelen capes, kimono’s en zijden pyjama’s: de expositie laat zien dat deze bruisende periode meer biedt dan alleen de flapper dress met lage taille die altijd met dit tijdperk wordt geassocieerd.
Programma
Reis op eigen gelegenheid: bij vertrek per trein uit Maastricht om 09:00 uur is de aankomst op station Tilburg ca. 10:35 uur
11:30 tot 12:30 rondleiding over de tentoonstelling.
Daarna gelegenheid tot lunch en verder bezoek museum.