Maastricht

De Stijl 100

Locatie
Data
Kosten
Locatie
Data
02-05-2017 t/m 11-05-2017
Kosten
€ 0,00
Vakgebied
Kunst
Cursusnummer
17V26
Omschrijving

De Stijl 100 vertelt het verhaal van een van de belangrijkste vernieuwingsbewegingen in de moderne tijd. Precies honderd jaar geleden opgericht en tot de dag van vandaag actueel. Als groep heeft ze maar kort bestaan, haar zienswijze echter heeft nog maar weinig aan betekenis ingeboet.
De kern hiervan is dat iedere vorm of lijn, elke kleur en elk materiaal vanuit zijn eigen wezen kan worden begrepen en toegepast. Was door de eeuwen heen alle kunst en alle vormgeving een afbeelding van de natuur, nu wordt ze het product van de zuivere verbeelding.
De zienswijze van De Stijl stond niet op zichzelf. Vanaf het einde van de negentiende eeuw waren overal in de westerse wereld krachtige vernieuwingsbewegingen op gang gekomen. In politiek en samenleving, in kunst en filosofie, overal ging het over bevrijding en emancipatie en over het loslaten van een eeuwenoude, ‘natuurlijke’ orde. Geïnspireerd door de belofte van een nieuw verbond betrad de moderne mens een nog onontgonnen gebied.
De cursus begint met een schets van de ontwikkelingen die rechtstreeks aan de oprichting van De Stijl voorafgingen: de euforische vernieuwingsdrift maar ook de grote verwarring die de wereld aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog in de greep had.
Vervolgens zoomen we in op het moment waarop een groep Nederlandse kunstenaars en ontwerpers besluit hun krachten te bundelen: De Stijl wordt geboren. Van meet af aan is er uitgebreid contact met verwante kunstenaars, architecten en ontwerpers. In München, in Parijs, in Moskou, overal broeit het.
Het leven en werk van enkele van de bepalende persoonlijkheden, Van Doesburg, Van der Leck, Rietveld en Mondriaan natuurlijk, brengt ons naar de jaren twintig, toen de groep  internationale faam verwerft.
Na de Tweede Wereldoorlog is ze aanvankelijk nauwelijks nog in zicht. De beweging is allang opgeheven en haar ideologie is achterhaald. In de jaren zestig echter verandert het beeld radicaal. De kunst van De Stijl breekt door bij het grote publiek en de kern van haar zienswijze wordt vanaf nu het fundament van een nieuwe esthetische cultuur.

Duur
Data
02-05-2017 t/m 11-05-2017
Dag / Tijd
Duur
3 x 2 uur college
Data
02, 09 en 11 mei
Dag/tijd
dinsdag en donderdag 14.00-16.00 uur
Kosten
€ 66,00
Bijzonderheden
cursus over het ontstaan, de ontwikkeling en de erfenis van een beweging die het gezicht van onze wereld veranderde. Lesmateriaal: behandelde tekst en beelden worden toegestuurd via WeTransfer
Inschrijven
liefst voor 16 april
Delen