Heerlen

De zaak van de Tudors: een nieuw perspectief

Locatie
Data
Kosten
Locatie
Data
03-10-2019 t/m 24-10-2019
Kosten
€ 0,00
Vakgebied
Geschiedenis
Cursusnummer
N19H03
Omschrijving

Kent u de boeken van Hilary Mantel? Tot twee maal toe won ze de Man Booker Prize met romans over de intriges aan het hof van Hendrik VIII (in 2009 voor Wolf Hall en in 2012 voor Bring Up the Bodies) en momenteel werkt ze aan het derde boek. Het leven van de excentrieke familie Tudor blijft ons intrigeren.

Het gaat dan ook om een van de meest geruchtmakende perioden in de Engelse geschiedenis: de zestiende eeuw, toen ruim honderd jaar lang de familie Tudor, met name koning Hendrik VIII en zijn opvolgende dochters, de koninginnen Maria I en Elizabeth I het land regeerden. De Engelsen zelf zijn daar vijfhonderd jaar later nog lang niet over uitgesproken en voor historici, schrijvers en filmmakers blijft deze excentrieke familie een bron van inspiratie, getuige de romans van Mantel.

En nog steeds zijn bij de bestudering van de Tudors nieuwe invalshoeken mogelijk. Wat te denken van een – in de gangbare geschiedschrijving ongebruikelijk – biologisch-medisch perspectief? De grote rol van de Tudor-vorsten in de wereldgeschiedenis en hun vaak bizarre gedrag zijn immers niet los te zien van een in wezen biologisch gegeven: voortplanting. Hendrik VIII brak omwille van zijn verlangen naar een zoon met de katholieke kerk, dochter Maria trouwde, vanuit haar kinderwens, met een katholiek, dochter Elizabeth weigerde zich voort te planten…

De korte cursus ‘De zaak van de Tudors’ brengt het bewogen tijdperk van de Tudor-dynastie voor het voetlicht én onderzoekt het leven van deze vorsten vanuit dit biologisch-medische perspectief… met gewaagde conclusies!

Duur
3 x 2 uur
Data
03-10-2019 t/m 24-10-2019
Dag / Tijd
Donderdag van 10.00 - 12.00 uur
Let op
Er is geen les op donderdag 10 oktober
Reader
Digitaal
Delen