Heerlen

De zaak van de Tudors

Locatie
Data
Kosten
Locatie
Data
28-02-2019 t/m 14-03-2019
Kosten
€ 0,00
Vakgebied
Geschiedenis
Cursusnummer
V19H09
Omschrijving

De zaak van de Tudors

Een van de meest geruchtmakende perioden in de Engelse geschiedenis is de zestiende eeuw, toen ruim honderd jaar lang de familie Tudor, met name koning Hendrik VIII en zijn opvolgende dochters, de koninginnen  Maria I en Elizabeth I het land regeerden. De Engelsen zelf zijn daar vijfhonderd  jaar later nog lang niet over uitgesproken en voor historici, schrijvers en filmmakers blijft deze excentrieke familie  een bron van inspiratie. Zo won schrijfster Hilary Mantel enkele jaren geleden tot twee maal toe de Man Booker Prize met romans over de intriges aan het hof van Hendrik VIII (in 2009 voor Wolf Hall, in  2012 voor Bring Up the Bodies) en ze werkt momenteel aan het derde boek.

En nog steeds zijn bij de bestudering van de Tudors nieuwe invalshoeken mogelijk. Wat te denken van een –in de gangbare geschiedschrijving ongebruikelijk-  biologisch-medisch perspectief? De grote rol van de Tudor-vorsten in de wereldgeschiedenis en hun vaak bizarre gedrag zijn immers niet los te zien van een in wezen biologisch gegeven: voortplanting. Hendrik VIII brak omwille van zijn verlangen naar een zoon met de katholieke kerk, dochter Maria trouwde, vanuit haar kinderwens, met een katholiek, dochter Elizabeth weigerde zich voort te planten…..

De korte cursus ‘de zaak van de Tudors’ brengt het bewogen tijdperk van de Tudor-dynastie voor het voetlicht én onderzoekt het leven van deze vorsten vanuit dit biologisch-medische perspectief ….. met verrassende conclusies!

Duur
3 x 2,5 uur
Data
28-02-2019 t/m 14-03-2019
Dag / Tijd
Donderdag van 10.00 - 12.30 uur
Delen