Gezondheid

Momenteel is er geen evenement om weer te geven.
Vakgebied
Wetenschappen
Cursusnummer
15N14
Omschrijving

De docent, Frans Verstappen, was jarenlang als universitair hoofddocent verbonden aan de faculteit Gezondheidswetenschappen van de Universiteit Maastricht. In zijn lessen verklaart hij de samenhang tussen materie en leven, evolutie en gezondheid.

In zijn cursus komen vier aspecten aan de orde.

1.    Gezondheid: Wat is erfelijk?
Niet alleen uiterlijk of karaktereigenschappen worden van ouder op kind doorgegeven, maar ook stoornissen van allerlei aard. Diverse voorbeelden van erfelijke aspecten (lichaamslengte, intelligentie, syndroom van Down, malaria, borstkanker, schizofrenie) om overzicht te krijgen van de werking van het erfelijk materiaal (chromosomen, genen en DNA).

2.    Gezondheid: Wat zijn ziekteverwekkers?
Bacteriën en virussen zijn microscopisch kleine dingen die pas na de uitvinding van de microscoop (17e eeuw) ontdekt zijn. Hoe hebben bacteriën de evolutie bepaald en waarom is de ontwikkeling van het immuunsysteem een absolute voorwaarde is om te kunnen overleven. Aan de hand van een aantal voorbeelden (griepvirus, Hiv-virus, poliovirus, coli-bacil, meningokok, MRSA bacterie, allergie, vaccinatie) wordt de werking van het immuunsysteem toegelicht.

3.    Gezondheid: Wat is overgewicht?
Overgewicht wordt in de 21e eeuw gezien als een belangrijk gezondheidsprobleem. Overgewicht verhoogt het risico op vroegtijdig overlijden aan diverse aandoeningen zoals suikerziekte, hart- en vaataandoeningen en sommige vormen van kanker. Hoe kan de zogenaamde obesitas epidemie verklaard worden? Daartoe wordt in de lezing uitgelegd hoe ons gedrag (eten, drinken, roken, seks) in ons brein georganiseerd is.

4.    Gezondheid: Wat is veroudering?
Er wordt gespeculeerd op een gemiddelde levensverwachting in de toekomst van 100 jaar. Dat gaat niet gebeuren. Vanuit het standpunt van de evolutie van het leven moet iedere generatie plaatsmaken voor de volgende. In de lezing wordt uitgelegd dat de energieprocessen in de cel op den duur zorgdragen voor de veroudering van alle weefsels

Duur
Data
Dag / Tijd
Duur
4 x 2 uur college
Data
03 november t/m 24 november
Dag/tijd
dinsdag 10.30-12.30 uur
Kosten
€ 79,50 + € 34,95 lesboek
Bijzonderheden
Leerboek bij de cursus is De evolutie naar gezondheid; van oerknal tot obesitas, dr. Frans Verstappen (€ 34,95) is in de cursusprijs inbegrepen. Dit boek wordt tijdens de eerste les uitgereikt
Inschrijven
liefst voor 20 oktober
Delen