Heerlen

Grand Tour 2

Momenteel is er geen evenement om weer te geven.
Docent(en)
Vakgebied
Literatuur
Cursusnummer
17V22
Omschrijving

Grand Tour II Wenen, fin de siècle
Na een oriënterende tocht door de Westerse literatuur waarbij we reisden van Goethe naar Dylan, van Berger naar Tolstoj en Houellebecq, Flaubert en DH Lawrence, en weer terug via George Orwell naar Louis Paul Boon, een tocht waarbij vooral het ‘engagement’ van de schrijver centraal stond, wil ik in de tweede Grand Tour een eerste bezoek brengen aan specifieke brandpunten van onze cultuur in de twintigste eeuw.
De eerste stad die we verkennend bezoeken is het Wenen van het Fin de Siècle. Het accent zal liggen op de literatuur, maar ontwikkelingen in de beeldende kunst, architectuur, filosofie, muziek en wetenschap krijgen ook aandacht. Schrijvers die voorbij komen zijn Arthur Schnitzler, Hugo von Hofmannsthal, Karl Kraus, Joseph Roth en Sigmund Freud, maar ook activisten/ kunstenaars als Oscar Kokoschka, Gustave Klimt en Egon Schiele komen aan de orde.
Als gids zal dienen de prachtige studie van Carl Schorske. Wenen in het fin de siècle. De crisis van het liberalisme en het ontstaan van de moderne kunst. (Amsterdam 1989).
Voortdurend vinden er uitstapjes naar de actuele literatuur plaats, de link met de cultuur waarin wij nu leven is een rode draad.

Duur
Data
Dag / Tijd
Duur
4 x 2 uur college
Data
15 maart t/m 05 april
Dag/tijd
woensdag van 10.30-12.30 uur
Kosten
€ 98,00 (incl. lesmateriaal en koffie)
Bijzonderheden
Elke Grand Tour heeft zo zijn eigen aanpak en kan afzonderlijk gevolgd worden; er is geen voorkennis vereist, specifieke interesse is een pre. Geen opdrachten, de cursus wordt gegeven in collegevorm.
Inschrijven
liefst voor 1 maart
Delen