ver waarom we zo ontevreden zijn terwijl we het nog nooit zo goed hebben gehad
We gaan het boek Het Goede Leven & de Vrije Markt doorwerken. We beginnen met het eerste deel dat uitgebreid stilstaat bij hoe het moderne ideaal van vrijheid en economie is ontstaan. Het tweede systematische deel is voor een andere gelegenheid. De cursus is geschikt en interessant voor iedereen die belangstelling heeft voor de huidige sociaaleconomische knelpunten.
In het boek wordt beweerd dat onder de huidige politieke, economische en culturele omstandigheden de voorwaarden voor een goed leven niet zijn gerealiseerd. De elementaire dimensie van een goed leven wordt aan de hand van vele voorbeelden uitgelegd en verdedigd. In het eerste deel van het boek onderzoeken de auteurs de hedendaagse economische verhoudingen die diep verbonden zijn met het moderne ideaal van vrijheid.
Het tweede deel analyseert wat de betekenis is van vijf elementaire condities van het menselijk bestaan. Het boek is vooral een poging om over economie en markt op radicaal andere wijze te denken. Wat de auteurs aanbieden is een fundamenteel raamwerk van waaruit het mogelijk is hedendaagse ontwikkelingen op een meer integrale en normatieve manier te duiden en te waarderen. Het boek is geschreven voor middelbare scholieren, maar bedoeld voor een breed geschoold filosofisch publiek dat wil nadenken over fundamentele vragen met betrekking tot vrijheid, economie en techniek.
Literatuur: Het Goede Leven en de Vrij Markt, van Ad Verbrugge, Govert Buijs en Jelle Baardewijk (Uitgever is: Lemniscaat, isbn: 978 90 477 09589 9)