Maastricht

Het ontstaan van de moderne kunst

Momenteel is er geen evenement om weer te geven.
Vakgebied
Kunst
Cursusnummer
16V12
Omschrijving

We zijn aangekomen bij een van de boeiendste periodes van de kunstgeschiedenis. De periode van 1880 tot 1914, het begin van de eerste wereldoorlog.
Het verhaal begint met de postimpressionisten die gezien kunnen worden als de klassiek modernisten. Met name Van Gogh, Cézanne en Gauguin zetten de vernieuwing in die leidt naar het expressionisme en het kubisme in de twintigste eeuw.

Rond 1910 is de vernieuwing compleet. Het is de periode van het begin van de abstracte kunst, de opkomst van der Blaue Reiter waar ook de componist Schönberg zich bij aansloot. Rond dezelfde tijd ontwikkelde Robert Delaunay een compleet nieuw artistiek concept en naast het Orfisme en het Kubisme komen ook de Italiaanse Futuristen in beeld. Er ontstaat een volledig nieuwe technologische ontwikkeling. Het tijdperk van de machine breekt aan en in de wetenschap wordt de klassieke natuurkunde op zijn kop gezet door de relativiteitstheorie en zoektocht naar het gedrag van de kleinste deeltjes. Er komen auto’s die snelheidsrecords breken en er gaan steeds meer treinen rijden. Bleriot vliegt over het kanaal tussen Frankrijk en Engeland. Er is film en fotografie en grote opera’s vormen een bijzonder totaaltheater. De dans wordt vernieuwd en op 29 mei 1913 zorgt Stravinsky’s Sacre du printemps met het Russisch Ballet voor grote opschudding in Parijs.

Hoewel de beeldende kunst een centrale plak inneemt zullen we ook kijken naar crossovers met andere (kunst)disciplines. Op die manier krijgt u een breder overzicht van de vernieuwingen in deze turbulente tijd.

 

Duur
Data
Dag / Tijd
Duur
8 x 2,25 uur college
Data
13 jan, 20 jan, 3 feb, 17 feb, 2 mrt, 16 mrt, 30 mrt, 13 april
Dag/Tijd
woensdag 10.30 tot 12.45 uur
Kosten
€ 180,-
Bijzonderheden
Deze cursus is een vervolg van de cursus over de kunst van de late Barok. Maar u hoeft die niet gevolgd te hebben om deze cursus ten volle te appreciëren.
Inschrijven
liefst voor 6 januari
Delen