Maastricht

Het verrassende verhaal van de zintuigen van mens en dier

Momenteel is er geen evenement om weer te geven.
Vakgebied
Wetenschappen
Cursusnummer
17V29
Omschrijving

Dieren zien, horen en ruiken vaak beter en anders dan wij. Zij nemen zaken waar die wij niet kunnen waarnemen zonder de hulp van techniek. Dat de wereld van de vleermuis heel anders is dan de onze is bekend: hij ‘ziet’ met zijn oren, maar ook vogels hebben een heel ander wereldbeeld dat we ons nauwelijks kunnen voorstellen   Bovendien heeft langdurige observatie aangetoond dat het gedrag van dieren veel intelligenter is dan we altijd gedacht hebben: zo kunnen kippen leren echte woorden te onderscheiden van nonsens, en bijen opdrachten uitvoeren.

Maar ook onze eigen zintuigen hebben heel verrassende kanten. Dat we met tong, vingers, neus, ogen en oren informatie over onze omgeving verzamelen weten we, maar dat we ook nog meer subtiele systemen hebben om te weten hoe we ‘er voor staan’ is minder bekend. Wist u bijvoorbeeld dat we op zeer eigenaardige plekken sensoren hebben, dat onze spieren uitgerust zijn met lichtsensoren en dat er smaaksensoren in de nieren en testikels zitten?

Recent zintuigonderzoek heeft veel nieuws opgeleverd, maar natuurlijk ook veel vragen.

De reader die de cursus vergezeld is weer rijk geïllustreerd en de meest recente wetenschappelijk inzichten zijn er in verwerkt.

Duur
Data
Dag / Tijd
Duur
4 x 2 uur college
Data
30 maart t/m 20 april
Dag/tijd
donderdag 14.45-16.45 uur
Kosten
€ 112, 00 incl. reader
Inschrijven
liefst voor 16 maart
Delen