Maastricht

Het zelf en de wereld

Momenteel is er geen evenement om weer te geven.
Docent(en)
Vakgebied
Filosofie
Cursusnummer
N19M06
Omschrijving

Het onderwerp van de cursus komt uit de filosofische psychologie. We onderzoeken de verschillende antwoorden die daar zijn gegeven op de vraag naar wat het ‘zelf’ is. Zo gaan we na waarom sommigen denken dat we geen zelf hebben. En, gesteld we hebben een zelf, hoe zijn we in dat geval in staat dit zelf te kennen? Wat zijn de momenten waarop en voorwaarden waaronder je echt jezelf bent? En wanneer ben jij het zelf die handelt in plaats van iemand of iets anders?

Ontologische, kentheoretische, praktische, ethische en politieke vragen over het zelf en persoonlijke identiteit komen aan de orde. We lezen oorspronkelijke filosofische teksten met radicale en vaak omstreden uitspraken over het zelf. Het is een filosofie cursus, vergeet dat niet. De cursus is niet bedoeld voor therapeutische doeleinden.

De eerste bijeenkomsten gaan over de basics; daarin kijken we naar hoe in de geschiedenis van de westerse filosofie over het zelf is gedacht. De daarop volgende colleges gaan over de kwestie van persoonlijke identiteit, in kwalitatieve en numerieke zin. We staan daarna uitgebreid stil bij de narratieve theorieën over het zelf. De interessante opvatting van de filosoof Derek Parfit gaan we onderzoeken en aan het einde van de cursus behandelen we de vraag of en met welke reserves we het zelf technologisch zouden moeten willen verbeteren. Nog nooit gehoord van Thomas Metzinger, Derek Parfit, Marya Schechtman of Dan Zahavi? Teken dan in voor deze op en top actuele en bijzonder interessante cursus.

 Achtergrondliteratuur (optioneel): Ik. Filosofie van het Zelf, geschreven door Leon de Bruin, Fleur Jongepier en Sem de Maagt, Boom, 2017. En: Waar was ik toen ik er niet was? Een filosofie van persoon en identiteit, geschreven door Monica Meijsing, Vantilt, 2019.

Duur
10 x 2,5 uur
Data
Dag / Tijd
Donderdag van 14.00 - 16.30 uur
Let op:
Er is geen les op 17 oktober ivm Herfstvakantie!
Delen