Maastricht

Interieurgeschiedenis 3

Locatie
Data
Kosten
Locatie
Data
26-02-2018 t/m 12-03-2018
Kosten
€ 0,00
Docent(en)
Vakgebied
Architectuur
Cursusnummer
V18H04
Omschrijving

Interieurs na WO II

We gaan kijken naar de interieurs uit de periode na WO II. De oorlog had grote invloed op de stijl van inrichten. Schaarste in woningen, meubilair en grondstoffen gaf nieuwe impulsen en uitdagingen. Dit resulteerde in vernieuwingen op het gebied van sociale woningbouw, serieproductie etc. Technieken en materialen die ten behoeve van de oorlogsindustrie ontwikkeld waren, vonden hun weg naar de interieurs. Zo was het glasvezel in de eerste stoelen van Charles Eames in de oorlog al toegepast in radarkoppen van vliegtuigen.

In het eerste van de drie lesblokken ligt het accent op Amerika. Al tijdens de oorlog is er daar een cultuur van vernieuwing op het gebied van (interieur) vormgeving. Bekende architecten en kunstenaars, die gevlucht waren uit Europa, hebben grote invloed. Onder hen bijvoorbeeld Mies van der Rohe, de voormalige directeur van het Bauhaus.

Het tweede blok gaat over de naoorlogse interieurs in Europa en onder andere de invloed van Amerika hierop. Bij de Nederlandse wederopbouw speelt de Stichting Goed Wonen een grote rol. Bedrijven als Tomado en Pastoe zijn voorlopers van de Nederlandse massaproductie. Het Scandinavisch design met hout neemt een grote vlucht. Als gevolg van de snel ontwikkelende ruimte- en burgerluchtvaart zijn het ook Scandinaviërs als Arne Jacobson en Eero Saarinnen die met behulp van de nieuwe synthetische materialen zich ontpoppen tot Jet- en Space Age ontwerpers.

In het derde blok komen de Pop- en Op Art interieurs van de ‘swinging sixties’ aan de orde. Het Italiaans Design krijgt grote invloed, waaronder de in de jaren ’80 door Ettore Sottsass opgerichte Memphis groep. De oranje, bruine interieurs met macramé zullen voor herkenning zorgen. Aan het eind van de eeuw is het Dutch Design in opkomst.

Duur
Data
26-02-2018 t/m 12-03-2018
Dag / Tijd
Duur
3 x 2 uur college
Data
26 februari t/m 12 maart
Dag/Tijd
maandag 10.30-12.30 uur
Kosten
€66
Inschrijven
Liefst voor 12 februari 2018
Bijzonderheden
De cursus is een vervolg op de cursus van najaar 2017 over de eerste helft van de 20e eeuw, maar kan goed afzonderlijk gevolgd worden.
Delen