Italië is de vorstin onder de Europese landschappen met daarin tal van beroemde steden. De Etrusken, de eerste oorspronkelijke bewoners van de fameuze Italiaanse ‘laars vol scherven’ leefden niet, zoals gebruikelijk bij vele oervolkeren, in agrarische gemeenschappen, maar in een bond van twaalf steden. Ze namen de stedelijke cultuur over van de Grieken, die beroemde steden stichtten zoals Napels op de door hen gekoloniseerde kusten van Magna Grecia – Groot Griekenland, zoals het zuidelijkste deel van Italië werd genoemd.
Via de Etrusken en de Romeinen werd de stedelijke cultuur in Europa geïntroduceerd.
Rome wordt niet voor niets de ’eeuwige stad’ genoemd. Er is maar een stad ter wereld die zich ‘Urbs’ mag noemen – het Latijnse woord voor ‘stad’ – en dat is Rome.
In de vroege Renaissance kwam een geheel nieuwe stedelijke cultuur tot stand in Italië. De toegenomen handel bracht rijkdom. Vooral in die Italiaanse stad die nog steeds als een fata morgana opdoemt uit het water van de haar omringende lagune: Venetië, la serenissima.
De nieuwe welvarende ‘stadstaten’, die ontstonden in dertiende en veertiende eeuw, zoals Siena en Pisa namen condottieres in dienst, die hun politieke en territoriale belangen op het slagveld behartigden, terwijl de trotse opkomende burgerij in de steden met elkaar wedijverde door de bouw van prachtige palazzi, overheidsgebouwen, kerken en kathedralen.
In deze cursus nemen we vijf interessante Italiaanse steden onder de loep.
Maak (hernieuwd) kennis met het verhaal achter de monumentale architectuur, kunst, historie, cultuur en musea, muziek en inwoners van vijf parels aan de Italiaanse stedenkroon: Rome, Venetië, Siena, Pisa en Napels.