Roermond

Italiaanse steden 2

Locatie
Data
Kosten
Locatie
Data
31-01-2018 t/m 14-03-2018
Kosten
€ 0,00
Vakgebied
Cultuur
Cursusnummer
V18R04
Omschrijving

Italië is de vorstin onder de Europese landschappen met daarin talrijke parels van steden. De Etrusken, de eerste oorspronkelijke bewoners van de fameuze Italiaanse ‘laars vol scherven’, leefden niet zoals vele oervolkeren in agrarische gemeenschappen, maar in een bond van twaalf steden. Ze namen de stedelijke cultuur over van de Grieken die zich in stedelijke samenlevingen vestigden in het zuidelijkste deel van Italië. Niet voor niets heet dat deel van Italië Magna Grecia – Groot Griekenland. Via de Etrusken en de Romeinen werd de stedelijke cultuur in Europa geïntroduceerd. Rome – de Eeuwige Stad, de Urbs – was (en is nog steeds) de ‘stad der steden’.

In de vroege Renaissance kwam een geheel nieuwe stedelijke cultuur tot stand in Italië. De toegenomen handel bracht rijkdom en welvaart. Er verrezen fantastische middeleeuwse stadsensembles rond centrale pleinen in de steden, die de autonome burgerlijke cultuur van Italië uitdroegen. De nieuwe welvarende ‘stadstaten’, die ontstonden in de dertiende en veertiende eeuw, zoals Florence en Bologna namen condottieres in dienst, die hun politieke en territoriale belangen op het slagveld behartigden, terwijl de trotse opkomende burgerij in de steden met elkaar wedijverde door de bouw van prachtige palazzi, overheidsgebouwen, kerken en kathedralen.

In deze cursus nemen we opnieuw vijf interessante Italiaanse steden onder de loep.

Maak (hernieuwd) kennis met het verhaal achter de monumentale architectuur, kunst, historie, cultuur en musea, muziek en inwoners van vijf parels aan de Italiaanse stedenkroon: Florence, Lucca, Bologna, Verona, Palermo

Duur
Data
31-01-2018 t/m 14-03-2018
Dag / Tijd
Duur
5 x 2.5 uur college
Data
31 januari t/m 14 maart, niet op 14 februari, niet op 28 februari
Dag/Tijd
Woensdag 14.00-16.30 uur
Kosten
€ 138,-
Inschrijven
Liefst voor 15 januari 2018
Delen