Roermond

Jeroen Bosch, de visioenen

Locatie
Data
Kosten
Locatie
Data
06-04-2016
Kosten
€ 0,00
Vakgebied
Kunst
Cursusnummer
16Z02
Omschrijving

Jeroen Bosch’ schilderijen met al zijn huiveringwekkende taferelen geven ons een blik op een kantelend tijdvak, een roerige tijd in de Europese geschiedenis. Bosch grossierde in apocalyptische taferelen van gekwelde en gepijnigde mensen en gapende vurige hellemonden. Apocalyps now! Dat is wat je ziet in de Tuin der Lusten, of het Laatste Oordeel. Jeroen Bosch was een genie, die zijn tijd zo ver vooruit was, dat we hem nog steeds niet helemaal begrijpen. Bosch schilderde uiteraard de religieuze standaardthema’s van zijn tijd en omkleedde ze in een geheel eigen schilderstijl met angstaanjagende visioenen vol monsters, duivels, demonen en karikaturen. Dat is het ‘circus Jeroen Bosch’!
Maar Bosch was meer dan dat; hij was ook moralist, satiricus en criticus van zijn tijd. Met zijn vervreemdende landschappen en morbide fantasieën geldt hij als een voorloper van het surrealisme en de tegenwoordig zo populaire ‘fantasy’ in films en literatuur.

In deze lezing gaan we kijken naar de thematiek en de betekenislagen van de schilderijen van Jeroen Bosch. De lezing is een goede compacte voorbereiding voor uw bezoek aan de spraakmakende tentoonstelling over de laat middeleeuwse kunstenaar Jeroen Bosch in het Noord Brabants Museum in Den Bosch.

Duur
Data
06-04-2016
Dag / Tijd
Lezing
1 x 2 uur college
Datum
6 april
Dag/Tijd
woensdag van 14.00-16.30 uur
Kosten
€ 20,- (incl. koffie)
Inschrijven
liefst voor 23 maart
Delen