Vanaf september zal er heel veel aandacht zijn voor het feit dat de bevrijding van Limburg, Nederland, en uiteindelijk ook Nederlands-Indië, 75 jaar geleden plaatsvond. Over de oorlogsjaren, de bevrijding en de doorwerking van die tijd is heel veel literatuur verschenen. We kennen allemaal De aanslag van Mulisch, De donkere kamer van Damokles van Hermans of Minco’s Het bittere kruid. Maar er is zoveel meer! Uit het enorme aanbod aan oorlogsliteratuur is een selectie gemaakt van oudere en recente literatuur, over oorlog en bevrijding in Limburg, Nederland en Indië.
De cursus heeft als doel gerichter en meer geconcentreerd met literatuur bezig te zijn. Er worden instrumenten aangereikt om literatuur te analyseren. Dat maakt het lezen nog interessanter en uitdagender. De analyse van de literair-technische en literatuurhistorische aspecten in de boeken zal steeds in verband worden gebracht met de uiteenlopende interpretaties van de cursusdeelnemers. Het lezen van een boek is een unieke en individuele ervaring. Die ervaring kan schokkend zijn, bevrijdend of aangrijpend. De schoonheid van de taal of van de constructie en de diepgang van de waarnemingen of beschouwingen van de auteur kunnen adembenemend zijn. Bij een goed boek gebeurt er iets met een lezer. Er is bijna niets zo persoonlijk als een leeservaring. Maar praten met anderen over dat boek, dat schept een band. Het is prettig en leerzaam die beleving met anderen te delen.
De boeken worden in de aangegeven volgorde besproken. Deelnemers dienen het boek vóór de desbetreffende college gelezen te hebben.
– Diet Kramer, Thuisvaart (1948)
– Marga Minco, De andere kant (1959)
– Sytze van der Zee, Potgieterlaan 7 (1997)
– Ton van Reen, Gestolen jeugd (2001)
– Benny Lindelauf, De hemel van Heivisj (2010)
– Marjolein van Heemstra, En we noemen hem (2017)