Maastricht

Krijgen zwaartekrachtsgolven een vervolg in Limburg?

Locatie
Data
Kosten
Locatie
Data
22-04-2016
Kosten
€ 0,00
Docent(en)
Vakgebied
Wetenschappen
Cursusnummer
16Z03
Omschrijving

Op 11 februari haalde het alle kranten en journaals: voor het eerst zijn wetenschappers erin geslaagd om de door Albert Einstein voorspelde zwaartekrachtsgolven daadwerkelijk te meten. De ruimte blijkt te kunnen golven als het wateroppervlak van een vijver. Nederlandse natuurkundigen, waaronder de uit Hoensbroek afkomstige hoogleraar Jo van den Brand, speelden een prominente rol bij deze baanbrekende ontdekking.

Een symfonieorkest
Zwaartekrachtsgolven komen vrij bij de meest energierijke processen in het heelal: botsende neutronensterren, samensmeltende zwarte gaten en ook de oerknal produceerden ruimtetrillingen. Dankzij zwaartekrachtsgolven beschikken wetenschappers over een heel nieuw venster om het heelal te bestuderen: alsof je een symfonieorkest niet alleen kunt zien spelen, maar nu ook horen!

Het vervolg in Limburg
De ontdekking van zwaartekrachtsgolven met de Amerikaanse LIGO-detector is nog maar het begin. Een van de volgende stappen is de bouw van de Einstein Telescope, een initiatief van onder meer Jo van den Brand, die precisiemetingen aan zwaartekrachtsgolven mogelijk moet maken. Vanwege de gunstige geologische omstandigheden in Zuid-Limburg is er een redelijk grote kans dat dit wetenschappelijke megaproject in onze regio gebouwd zal worden. Als de Einstein Telescope inderdaad naar Limburg komt, brengt dat de knapste koppen uit de wetenschappelijke wereld naar onze provincie. Om over de enorme economische impuls nog maar te zwijgen.

Duur
Data
22-04-2016
Dag / Tijd
Lezing
1 x 2 uur college
Datum
22 april
Dag/Tijd
vrijdag van 10.00-12.00 uur
Kosten
€ 15,- (incl. koffie)
Inschrijven
liefst voor 8 april
Delen