Maastricht

Kunst uit Limburg in het Gouvernement aan de Maas

Locatie
Data
Kosten
Locatie
Data
30-03-2020 t/m 31-03-2020
Kosten
€ 0,00
Docent(en)
Vakgebied
Cultuur, Geschiedenis, Kunst
Cursusnummer
V20M19
Omschrijving

Rondleiding langs hoogtepunten van de kunstcollectie van het Gouvernement aan de Maas.
Conservator Ad Himmelreich gaat in op gebouw, geschiedenis van Limburg en kunsthistorische aspecten van de kunstcollectie.

De conservator van de provinciale kunstcollectie leidt u graag rond langs de belangrijkste kunstwerken in het Gouvernement aan de Maas. Deze bevinden zich grotendeels in en rond het zogeheten bestuursgedeelte, verder ook verspreid in de rest van het gebouw en hiertoe behorende buitenruimtes.

De kunst maakt er deel uit van een bedrijfscollectie van inmiddels ruim 1350 werken, waarvan de bestaansreden onmiddellijk verband houdt met de locatie, het in 1986 geopende Gouvernement aan de Maas. De kunstwerken dienen hier ter opluistering van werk- en ontvangstruimtes. En uiteraard ook om de geest te prikkelen en zo mogelijk debat te ontlokken.

Inmiddels is de collectie uitgegroeid tot een unieke vitrine van kunst uit en in relatie tot Limburg. Deze specifieke context leidt ertoe dat sommigen ook wel spreken van “gebruikskunst”, ter onderscheiding van kunstwerken in kunstmusea.

De representatieve rol van de kunst in het “huis voor alle Limburgers”, zoals achtereenvolgende Gouverneurs dit provinciaal bestuurscentrum graag noemen, is terug te voeren op de historische functie van het Gouvernement als het woonhuis van de Gouverneur, sinds medio 17de eeuw tot 1986 gevestigd aan de Bouillonstraat in het centrum van Maastricht.

In het huidige Gouvernement, waarvan de bouwkundige kenmerken niet onvermeld zullen blijven, wordt er bij de keuze van werken en bij de inrichting gestreefd naar de hoogst mogelijke artistieke kwaliteit en diversiteit, met op de achtergrond de uitzonderlijke geschiedenis van Limburg.

Duur
1 x 2 uur
Data
30-03-2020 t/m 31-03-2020
Dag / Tijd
Donderdag van 11.00 - 13.00 uur
Delen