Maastricht

Latijn voor beginners, deel 2

Locatie
Data
Kosten
Locatie
Data
28-01-2020 t/m 18-02-2020
Kosten
€ 0,00
Docent(en)
Vakgebied
Literatuur
Cursusnummer
V20M02
Omschrijving

Een oude taal, een nieuwe wereld

U maakt kennis met de bouwstenen van het Latijn (grammatica, woordenschat) en leest eenvoudige teksten in het Latijn — een taal die dood heet te zijn, maar die een directe toegang geeft tot een rijkdom aan levende cultuur. Latijn kom je overal tegen en met Latijn ben je nooit klaar.

De wereld draait door. In hoog tempo. Daarom verlangen we soms hartstochtelijk naar een adempauze, naar focus. Meditatie en mindfulness brengen dan misschien wat rust in lijf en brein. Maar u kunt natuurlijk ook eens iets heel anders proberen: een beginnerscursus Latijn. Latijn leren is een uitstekende oefening in concentratie, en ja, ook in discipline. Slow food voor fijnproevende hersenen.

Maar ja, ‘Latijn? Een dode taal. Wat moet ik daarmee, vraagt u misschien. En u hebt gelijk: Latijn is een dode taal. Maar wel een taal die verweven is met vele levende talen en een taal die direct toegang geeft tot denkwerelden van vele landen en vele eeuwen, ook die van vandaag. Met Latijn ben je nooit klaar; het is niet alleen de taal van Caesar, maar ook die van Erasmus. Toch jaagt Latijn je niet op; de – betrekkelijke! – moeilijkheid dwingt steeds tot gas terugnemen, tot aandachtig ontdekken.

Latijn verrijkt uw begrip van de structuren en achtergronden van uw eigen en andere talen; en de kennismaking, te zijner tijd, met de literatuur in de oorspronkelijke taal verdiept uw ervaringen van herkenning én afstand: de Romeins-klassieke cultuur is wezenlijk anders, maar voelt soms ook heel dichtbij. En ach, wat zou het, ‘een dode taal’? U hebt de HOVO-leeftijd bereikt: u hoeft uw keuze voor Latijn helemaal niet (meer) te verdedigen! U kunt gewoon beginnen! Cui bono? En wie strekt dat tot nut? U zelve!

Verplichte lesmethode, door de cursist zelf aan te schaffen
Roma 1 Mensen en Goden – tekstboek / Uitgeverij Hermaion / ISBN: 90-5027-076-X / € 18,50
Roma 1 Mensen en Goden – taalboek / Uitgeverij Hermaion / ISBN: 90-5027-077-8 / €9,25

 

Duur
10 x 1.5 uur
Data
28-01-2020 t/m 18-02-2020
Dag / Tijd
Dinsdag van 14.00 - 15.30 uur
Let op:
Er is geen les op dinsdag 25 februari
Opmerking:
Indien u deel 1 van deze cursus niet gevolgd heeft, liefst tijdig contact opnemen met de docent via het HOVO secretariaat
Delen