Maastricht

Latijn voor beginners (deel 3)

Locatie
Data
Kosten
Locatie
Data
02-10-2018 t/m 11-12-2018
Kosten
€ 0,00
Docent(en)
Vakgebied
Latijn
Cursusnummer
N18M04
Omschrijving

De wereld draait door. In hoog tempo. Daarom verlangen we soms hartstochtelijk naar een adempauze, naar aandacht en wat respijt. Meditatie en mindfulness zijn dan veel beproefde manieren om rust in lijf en leden te brengen. Maar u kunt misschien ook eens iets heel anders proberen: een beginnerscursus Latijn. Latijn leren is een uitstekende oefening in concentratie, close reading en, ja, ook in discipline. Slow food voor fijnproevende hersenen.

Maar ja, ‘Latijn? Een dode taal. Wat moet ik daarmee?’, vraagt u misschien. En u hebt gelijk: Latijn is een dode taal. Maar wel een taal die verweven is met vele levende talen en een taal die direct toegang geeft tot de cultuur, literatuur en religie van vele landen en vele eeuwen, ook die van vandaag. Met Latijn ben je nooit klaar; het is niet alleen maar de taal van Caesar en van de Romeinen uit het klassieke tijdperk die traditioneel op de middelbare school wordt onderwezen, maar het is ook de levende taal van Erasmus. Toch jaagt Latijn je niet op; de (betrekkelijke!) moeilijkheid dwingt je steeds weer om gas terug te nemen, om met aandacht te ontdekken, details in je op te nemen.

Latijn verrijkt uw begrip van de structuren, vormen en achtergronden van uw eigen en andere talen; en de kennismaking – te zijner tijd – met de literatuur in de oorspronkelijke taal verdiept uw ervaringen van herkenning én afstand: de Romeins-klassieke cultuur is wezenlijk anders, ver weg, maar soms ook heel herkenbaar en ‘hautnah’.

En ach, wat zou het, ‘een dode taal’? U hebt de HOVO-leeftijd bereikt: u hoeft uw keus voor Latijn helemaal niet (meer) te verdedigen! U kunt gewoon beginnen! Cui bono? En wie strekt dat tot nut? U zelve!

Duur
10 x 1.5 uur college
Data
02-10-2018 t/m 11-12-2018
Dag / Tijd
Dinsdag van 14.00-15.30 uur. Let op: niet op 16 oktober!
Extra informatie
Heeft u deel 1 en 2 van deze cursus gemist heeft en wilt u toch graag deelnemen? Neem dan tijdig contact op met de docent: jettiedewal@home.nl
Delen