Maastricht

Leesclub Latijn

Locatie
Data
Kosten
Locatie
Data
28-01-2020 t/m 31-03-2020
Kosten
€ 0,00
Docent(en)
Vakgebied
Literatuur
Cursusnummer
V20M01
Omschrijving

Een leesclub met een klassieke twist

In de leesclub lezen we een keur aan teksten die eerst op de soms lastige taal, het Latijn, veroverd moeten worden. Het karakter, de kleur en de betekenis van een tekst maken we ons stap voor stap eigen; en we discussiëren erover. Behalve voor de tekst is er ook ruimschoots aandacht voor de context.

Een cursus ‘onthaast lezen’, maar dan in het Latijn. Voor sommigen van u misschien alleen een verplicht gymnasium-nummertje, dat Latijn. Goeie ouwe tijd, beetje weemoed, dat wel. Maar toch vooral rijtjes stampen en – urenlang – taaie, onbegrijpelijke zinnen omzetten in stroef Nederlands. U hebt dus destijds uw diploma gehaald en daarna de taal snel uit uw leven verbannen of laten wegglippen.

Maar dat is zonde! De woordenschat en de grammatica, die u destijds met zoveel moeite hebt opgeslagen, staan nog gewoon op uw interne harde schijf. U zult versteld staan hoe snel u al die data, al dat weten weer kunt opdiepen! En dan ligt er een schat aan literatuur, geschiedenis, cultuur en levenswijsheid voor u klaar.

In de Leesclub Latijn krijgt u de kans om uw oude kennis weer af te stoffen en – op een luchtige manier – nieuwe kennis op te doen. U komt terecht in een gezelschap van nieuwsgierige, enthousiaste mensen die Latijnse teksten lezen – en, toegegeven, soms met behoorlijk wat inspanning moeten ontrafelen – en aan de hand daarvan de Romeins-klassieke wereld verkennen. En we zijn zeker niet eenkennig: we maken ook zijsprongen naar andere tijden en andere plaatsen.

Latijn leren en Latijn lezen is een reis met vele staties. Ga met ons mee. U bent van harte welkom!

En natuurlijk zal het u, waar nodig, wat gemakkelijker worden gemaakt: de teksten die we lezen worden toegankelijker gemaakt met woordenlijsten en grammaticale uitleg. 

 

Duur
10 x 1.5 uur
Data
28-01-2020 t/m 31-03-2020
Dag / Tijd
Dinsdag van 10.30-12.00 uur
Let op:
Er is geen les op dinsdag 25 februari
Opmerking:
Middelbare school niveau Latijn gewenst
Delen