Maastricht

Lezing: Revolte in de mode gevolgd door de documentaire The eye has to travel

Locatie
Data
Kosten
Locatie
Data
05-11-2019
Kosten
€ 0,00
Vakgebied
Lezing
Cursusnummer
N19M15
Omschrijving

Film + Lezing: Diana Vreeland: The Eye Has To Travel (i.s.m. Lumière)

Klik hier om je aan te melden!

Lezing van Jac van den Boogard over drie cruciale revoltes in de modewereld, gevolgd door een documentaire over mode-icoon Diana Vreeland. In het kader van Festival Vocallis.

Het lelijke eendje dat niet zelf opgroeide tot mooie zwaan maar die haar leven wel in dienst stelde van de schoonheid. Zo zou je Diana Vreeland (1903-1989) kunnen typeren. Een vrouw die door haar extravagantie en onconventionele werkwijze uitgroeide tot een stijl- en mode-icoon pur sang. Als hoofdredacteur van Harpers’ Bazaar en Vogue – en later als modeconservator bij het Metropolitan Museum – creëerde ze een lifestyle vol glamour en excentriciteit die ongekend was in haar tijd. Met haar humor en vlijmscherpe pen daagde ze haar lezers uit om te dromen, en geen genoegen te nemen met een saai, doorsnee bestaan. Die droom moest natuurlijk worden waargemaakt, maar dan vooral elegant gekleed.
De documentaire is gemaakt door een aangetrouwde kleindochter die rijkelijk kon putten uit een veelomvattend familiearchief. Dit levert een interessant beeld op van een bijzondere vrouw die stijl, mode en genieten van het leven tot kunst wist te verheffen. Het oog moet reizen, en dat doet het ook.

NB: De filmvoorstelling wordt voorafgegaan door een lezing van kunsthistoricus Jac van den Boogard. In zijn lezing (45 min., taal: Nederlands) zal van den Boogard ingaan op drie cruciale revoltes in de modewereld: Coco Chanel (1925-1935), de New Look (1948) en de minirok van Mary Quant (1965).

Lisa Immordino Vreeland, BentJorgen Perlmutt en Frederic Tcheng, VS, 2011, 86 min. Frans, Engels & Italiaans gesproken, Nederlands ondertiteld.
Duur
Lezing 45 minuten en aansluitend film
Data
05-11-2019
Dag / Tijd
Dinsdag van 19.00 - 22.00 uur
In samenwerking met
Lumière Cinema Restaurant Café en festival Vocallis
Delen