Maastricht

Maastrichtse wandelingen

Locatie
Data
Kosten
Locatie
 
Data
07-06-2017 t/m 14-06-2017
Kosten
€ 0,00
Vakgebied
Cultuur
Cursusnummer
17Z05
Omschrijving

Wandeling 1
Het Boschstraatkwartier tussen Markt en Bassin
woensdag 7 juni, 14.00 – 17.00 uur, start: Café-restaurant Lumière, Bassinkade

Maastricht was de bakermat van de Industriële Revolutie in Nederland. Petrus
Regout gaf de oude vestingstad een nieuwe identiteit: (oudste) industriestad van ons land. Regout zette de Maastrichtse maakindustrie als eerste op de kaart: de productie van glas en kristal, aardewerk en porselein, wapens en papier. Via de voormalige binnenhaven Het Bassin werden grondstoffen aangevoerd en producten vervoerd naar Holland. In het gebied tussen Markt en de binnenhaven Bassin zijn heel wat grote en kleine monumenten te vinden, industrieel erfgoed dat niet verloren mag gaan. We gaan op zoek naar de sporen van Petrus Regout en zijn ‘pottemennekes’ en alle architectonische relicten langs de kade van het Bassin en we doorkruisen ook het Boschstraatkwartier rondom de Sint Matthiaskerk met al zijn historische verhalen en eindigen aan de voet van Jan Pieter Minckelers’ standbeeld op de Markt.

Wilt u alleen inschrijven voor deze wandeling, klik dan hier

Wandeling 2
Het Jekerkwartier
woensdag 14 juni, 14.00 – 17.00 uur, start: Café De Tribunal

We gaan op verkenning door het Maastrichtse Jekerkwartier, het gebied waar leerlooiers en lakenwevers vanaf de vroege middeleeuwen waren gevestigd. Verschillende takken van het riviertje de Jeker doorkruisen dit oude stadsdeel van Maastricht. Er lagen diverse watermolens, die juist vanwege het snelstromende water van de Jeker meer dan voldoende energie leverden om onder meer te zorgen voor het vollen van wollen stoffen en het fijnmalen van boomschors tot run voor het looien van huiden. De productie van wollen stoffen en de leerlooierij zijn de twee takken van industrie die Maastricht in de late middeleeuwen, de 14e en de 15e eeuw, grote bekendheid hebben gegeven. De molens waren ook van belang voor de industriële ontwikkeling in de 19e eeuw. Voorts zullen we een aantal kerken en kloosters bekijken op onze route door het Jekerkwartier; ook het bekende Huys op den Jeker ligt op ons pad.

Wilt u alleen inschrijven voor deze wandeling, klik dan hier

Duur
Data
07-06-2017 t/m 14-06-2017
Dag / Tijd
Duur
2 x 3 uur
Data
7 en 14 juni
Dag/tijd
woensdag 14.00-17.00 uur
Kosten
€ 50,00 incl koffie met vlaai. Het is ook mogelijk per wandeling in te schrijven. Kosten per wandeling € 27,50
Bijzonderheden
Op twee achtereenvolgende woensdagen wandelt u met Jac van den Boogard door Maastricht. Op deze manier ziet u twee heel verschillende gezichten van de stad
Delen