Maastricht

Mahler, ‘In meinem Lied’

Locatie
Data
Kosten
Locatie
Data
01-02-2017 t/m 15-02-2017
Kosten
€ 0,00
Docent(en)
Vakgebied
Literatuur, Muziek
Cursusnummer
17V23
Omschrijving

‘In meinem Lied’: Gustav Mahler en Friedrich Rückert
In twee bijeenkomsten wordt de nauwe band tussen de Duitse dichter Rückert en de componist Mahler onderzocht. In de derde bijeenkomst worden de Rückert-liederen van Mahler ten gehore gebracht.

01 februari – Peter Flaton over Friedrich Rückert
Docent Peter Flaton laat u kennis maken met de dichter Friedrich Rückert en met zijn gedichten die Mahler inspireerden tot de Rückert- en Kindertotenlieder. Rückert is een dichter die diepe sporen in de Duitse muziekgeschiedenis heeft nagelaten. Zijn gedichten werden op muziek gezet door componisten als Franz Schubert, Robert Schumann en Clara Wieck, Johannes Brahms en Richard Strauss. Maar Rückert was vooral Mahler’s muze. Voor Mahler was Rückerts poëzie ‘lyriek uit de eerste hand’ waarover hij opmerkte: ‘Das bin ich selbst’. Mahlers Rückert- en Kindertotenlieder behoren dan ook tot zijn beste vocaal-orchestrale werk.

08 februari – Jan Ezendam over Gustav Mahler
Jan Ezendam voert u de wereld van Mahler binnen, laat u kennismaken met zijn muziek en met de liederen die Mahler componeerde op basis van Rückerts poëzie. Ook wordt een beeld geschetst van de wisselende scheppingsperiodes uit zijn symfonische oeuvre en hoe Mahlers liederen hiermee verweven zijn. Zo komen er ook liederen aan de orde uit de ‘Knaben Wunderhorn’ periode.

15 februari – uitvoering: Michelle Frenken, Jan Ezendam, Peter Flaton
In de sfeervolle ambiance van de Franse Zaal van Chateau Bethlehem worden Mahler liederen ten gehore gebracht door Michelle Frenken -sopraan, master student Conservatorium- en Jan Ezendam aan de vleugel. Afwisselend worden gedichten van Friedrich Rückert voorgedragen door Peter Flaton.

Programma

Inleidend:
Der Mensch liegt in grösster Not…’
Das irdische Leben
Lob des hohen Verstandes
Ging heut’Morgen übers Feld

Liederen met Rückert-teksten:
uit: Kindertotenlieder
Nun will die Sonn’
Wenn dein Mutterlein
In diesem Wetter

uit: Rückertlieder
Blicke mir nicht in die Lieder
Ich bin der Welt abhanden gekommen

 

 

Duur
Data
01-02-2017 t/m 15-02-2017
Dag / Tijd
Docenten
Jan Ezendam en Peter Flaton, sopraan Michelle Frenken
Duur
3 x 2 uur
Data
woensdag 14.00-16.00 uur
Dag/tijd
1 februari en 8 februari: Brusselseweg 150, Maastricht. 15 februari: Teaching Hotel Bethlehem, Bethlehemweg 1, Maastricht
Kosten
€75,00
Inschrijven
liefst voor 17 januari
Delen