Maastricht

Meesters uit de filmgeschiedenis 1980-Nu

Momenteel is er geen evenement om weer te geven.
Vakgebied
Film & Theater
Cursusnummer
15N06
Omschrijving

De jaren 80 : Zhang Yimou en Martin Scorcese.
De jaren 90 : Lars von Trier & Tom Tykwer.
2000 en verder : Joel & Ethan Coen & Michael Haneke

In Meesters uit de Filmgeschiedenis worden zes regisseurs onder de loep genomen die toonaangevend waren voor hun tijd. Stuk voor stuk regisseurs die de filmgeschiedenis met hun films verrijkt hebben, die bewondering afdwongen door hun moed en originaliteit en die hun kijkers zowel ontroerd als beroerd hebben.

Zhang Yimou was een regisseur uit de zogenaamde vijfde generatie. Deze Chinese filmmakers keken nogal kritisch naar de situatie in hun geboorteland. Met name Zhang Yimou was met films als HET RODE KORENVELD, JU DOU en RAISE THE RED LANTERN de woordvoerder van deze generatie. Later zou hij kijkers van hun stoel blazen met grootse en kleurrijke martial-art epossen zoals HERO en THE HOUSE OF THE FLYING DAGGERS.

Martin Scorcese wilde aanvankelijk priester worden. Gelukkig voor ons koos hij uiteindelijk voor de film. Schuld en boete -en daar verloochent een katholieke achtergrond zich niet- vormen een vast bestanddeel binnen zijn oeuvre. Een oeuvre dat wordt bevolkt door getormenteerde helden en gekwelde mensen, zoals te zien was in films zoals MEAN STREETS, TAXI DRIVER, RAGING BULL en CASINO.

“Ík wil het steentje in de schoen zijn’. heeft Lars von Trier ooit eens gezegd. Von Trier is inderdaad een meester-provocateur. Zijn films zoals BREAKING THE WAVES, DANCER IN THE DARK en ANTI-CHRIST schuren altijd.  Lars von Trier was ook een van de grondleggers van de Dogma 95 stroming, waarvan de deelnemers afspraken zich bij het film maken aan tien strikte regels (dogma’s) te houden.

Tom Tykwer is misschien wel Duitslands grootste talent. Hij brak internationaal door met de film LOLA RENNT. Maar misschien  nog interessanter zijn zijn films WINTERSCHLAFER en DER KRIEGER UND DIE KAISERIN waarin Tykwer zich de vraag stelt of het leven van de mens bepaald wordt door toeval of door lot. Later zou Tykwer ook internationale successen boeken met films zoals PERFUME en CLOUD ATLAS.

Van de nieuwe lichting Amerikaanse regisseurs zijn Joel en Ethan Coen veruit de interessantste. Omdat zij grote bewonderaars zijn van de klassieke Holywood-genres zijn veel van hun films een eerbetoon aan deze genres. Humor kan niet verhullen dat de meeste van hun vertellingen in wezen tragedies zijn. Joel en Ethan Coen hebben klassiekers als FARGO, THE BIG LEBOWSKI en NO COUNTRY FOR OLD MEN op hun naam staan.

Michael Haneke heeft de Europese film op de kaart gezet met films die je onder de huid gaan zitten. Soms ronduit verontrustend, zoals BENNYS VIDEO en CACHE, maar soms ook met veel begrip en mededogen zoals ARMOUR. Een Haneke film zien is vaak een onvergetelijke gebeurtenis.

 

 

Duur
Data
Dag / Tijd
Duur
6 x 2 uur college
Data
6 november t/m 11 december
Dag/tijd
vrijdag van 13.00-15.00 uur
Inschrijven
liefst voor 23 oktober
Delen