Roermond

Mode en mensen 1

Locatie
Data
Kosten
Locatie
Data
25-01-2017 t/m 22-02-2017
Kosten
€ 0,00
Vakgebied
Cultuur
Cursusnummer
17V03
Omschrijving

“Mode is de antenne die de tijdgeest oppikt”, zei Coco Chanel. En ze had gelijk. Net als de beeldende kunsten, literatuur en muziek reageert mode op sociaal economische veranderingen in de loop van onze geschiedenis. Zo wordt elke periode gekarakteriseerd door een bepaalde (levens)stijl die zich voordoet op allerlei gebieden. In feite zijn de punkmode, de bellbottoms en plateauzolen uit de jaren zeventig, de skinny jeans en baggy trousers van nu evenzeer tekenen van onze tijd als de allonge pruiken dat waren in de 18e eeuw en de schaambuidels in de mannenmode in de zestiende eeuw.

In deze cursus wordt de geschiedenis van de mode chronologisch behandeld in de context van de tijd waarin deze modeverschijnselen zich voordeden. Zo ontstaat een beeld van de social-culturele geschiedenis van Europa. We zullen zien dat er veel factoren mee konden spelen bij een andere manier van kleden of in het gebruik van andere materialen. Denk aan tweed, jeans, pantalons voor vrouwen, of het t-shirt. Op onze reis door de tijd zullen we ook mensen ontmoeten die de moed hadden een nieuwe kledingstijl te introduceren.

De cursus wordt geïllustreerd met afbeeldingen van schilderijen, beelden en tekeningen waarop je kunt zien hoe kleding werd gedragen. Ook nemen we een kijkje in museale collecties van bewaard gebleven kledingstukken.

 

Duur
Data
25-01-2017 t/m 22-02-2017
Dag / Tijd
Duur
5 x 2.5 uur college
Data
25 januari t/m 22 februari
Dag/tijd
woensdag 14.00-16.30 uur
Kosten
€ 136,- incl. lesmateriaal)
Inschrijven
liefst voor 11 januari
Delen