Heerlen

Modern Times II

Momenteel is er geen evenement om weer te geven.
Vakgebied
Kunst
Cursusnummer
17V27
Omschrijving

Kunst, cultuur en geschiedenis van de westerse wereld in de eerste helft van de twintigste eeuw

Zo’n honderd jaar geleden begon de donkerste periode uit onze geschiedenis: bijna een halve eeuw lang zou de wereld in de greep blijven van crisis en oorlog. Niettemin was het ook een uiterst dynamische tijd: nieuwe politieke systemen zagen het licht, wetenschap en techniek zetten opwindende stappen en de kunsten bloeiden als nooit tevoren.
Modern Times II biedt een breed overzicht van de westerse cultuur van de de eerste helft van de twintigste eeuw. Het verhaal van de kunst biedt de leidraad, maar ook de muziek, de literatuur en de filosofie komen aan de orde. De cursus vertelt het verhaal van de Sovjet-Unie, onder eerst Lenin en daarna Stalin, van Parijs dat nog altijd als de hoofdstad van de moderne kunst geldt en van Berlijn waar het écht te doen is. Talloze grote namen komen in beeld: Malevich en Tatlin, Picasso, Miro en Dali, Mondriaan natuurlijk, maar ook Grosz, Beckmann en Dix. Het is het verhaal van een wereld die pendelt tussen moderniteit en traditie en die gaandeweg steeds meer in de greep van duistere krachten komt. Het laatste hoofdstuk is gewijd aan de schilders van de New York School – o.a. Pollock en De Kooning – en de rol van Amerika in het culturele leven direct na de Tweede Wereldoorlog.

Duur
Data
Dag / Tijd
Duur
8 x 2 uur college
Data
02 februari t/m 06 april, niet op 09 februari en niet op 02 maart
Dag/tijd
donderdag 14.00-16.00 uur
Kosten
€ 184,00
Bijzonderheden
Modern Times 2 is de tweede van een tweedelige reeks over de moderne cultuur in Europa. Geen gewone kunst- of cultuurgeschiedenis maar een levendige vertelling ondersteund door een collage van kunstwerken, foto's, muziekfragmenten en teksten. U hoeft deel 1 niet te hebben gevolgd om dit tweede deel te apprecieren. Lesmateriaal: behandelde tekst en beelden worden toegestuurd via WeTransfer
Inschrijven
liefst voor 19 januari
Delen