De Russen in de 20e eeuw
Na in het najaar van 2015 kennis te hebben gemaakt met Russische kopstukken uit de Romantische muziek, zetten we nu de stap van de 19e naar de 20e eeuw.
De volgende toonaangevende componisten zullen ten tonele worden gevoerd:
Sergej Rachmaninov geldt als een van de belangrijkste pianisten van de twintigste eeuw en is in zijn oeuvre, voortzetter van de Russische romantiek die we ten tijde van Glinka zagen ontstaan.
Alexandr Skrjabin werd als pianistisch componist sterk beïnvloedt door Chopin, maar voor het overige zijn er weinig directe invloeden aantoonbaar. Als overgangsfiguur tussen de laat-romantiek en de moderne tijd heeft zijn werk vanaf 1903 een sterk avantgardistisch karakter.
Sergej Prokofjev was een groot natuurtalent als componist en pianist. Zijn muziek heeft een beeldende, dramatische stijl die je hoort in zijn abstracte symfonieën, sonates en balletten.
Aram Chatsjatoerian is een Armeens-Russische componist die gold als een van de populairste en meest succesvolle van de sovjetperiode. Grote bekendheid kreeg hij door z’n eerste pianoconcert en het vioolconcert geschreven voor David Oistrach. En wie kent niet het adagio uit ‘Spartacus’ dat later gebruikt werd als thema van de televisieserie ‘The Onedin line’.
Igor Stravinsky maakte vele artistieke transformaties door, maar bleef toch altijd onmiskenbaar zichzelf. Zijn meest spraakmakende werk ‘Le sacre du printemps’ deed wereldwijd het publiek versteld staan.
Dmitri Shostakovitsj is de laatste grote Russische componist. Hij werd aanvankelijk sterk beïnvloed door Glazunov. Schreef symfonieën, kamermuziek, opera’s en operettes, maar ook film- en theatermuziek. Hij had menige aanvaring met het centraal gezag van Moskou, viel twee keer in ongenade, maar kreeg ook de hoogste staatsonderscheidingen. Pas na Stalins dood in 1953 schreef hij in vrijheid zonder staatsbemoeienis.