Nederlandse interieurs in de 17e, 18e en 19e eeuw
In een minicursus van drie bijeenkomsten maakt u kennis met de interieurs van de 17e, 18e en 19e eeuw. Interieurexpert Ineke Beeling laat u, aan de hand van veel afbeeldingen, zien hoe mensen in die tijd hun huizen inrichtten en geeft u uitleg over de stijlen, kleurschema’s, materialen, decoratieve objecten en natuurlijk over de meubelen uit de verschillende periodes, die nu op veilingen als ‘antiek’ voor veel geld van de hand gaan. Intrigerende vragen worden beantwoord. Waarom gebruikte men goudleer als wandbespanning? Wat is Toile de Jouy? Waarom was men in de 19e eeuw bang voor groen behang? Waarom stond er in de 17e eeuw soms een balustrade in de slaapkamer? Welke gordijnen had men voor de ramen hangen? Hoe zagen de keukens er uit?
Elke bijeenkomst begint met een inleiding over de desbetreffende periode door historica Constance van der Putten. Zij schetst het historische kader en vertelt welke grote historische gebeurtenissen van invloed waren op de verschillende interieurstijlen, welke de ‘trendsettende’ vorstenhuizen waren, welke rol de ‘nieuw ontdekte’ exotische oorden hier speelden, en nog veel meer. Zo leert u met andere ogen te kijken naar antieke meubelen, schilderijen van interieurs uit die periode of oude stoffen en behangpatronen.
Een vierde, facultatieve bijeenkomst voorziet in een excursie op dinsdag 17 november naar museum Willet-Holthuysen en museum Van Loon in Amsterdam. Deze twee musea zijn voor het publiek geopende grachtenpanden met volledig ingerichte stijlkamers uit de 18e en 19e eeuw.