Maastricht

Onvoltooid Verleden Tijd

Locatie
Data
Kosten
Locatie
Data
05-07-2017
Kosten
€ 0,00
Vakgebied
Cultuur, Geschiedenis, Kunst, Literatuur, Wetenschappen
Cursusnummer
17Z13
Omschrijving

Een lezing, drie proeflessen en een afscheid

Deze dag is de sluiting van het HOVO-jaar 2016/2017.
We starten met een lezing door Nelleke Noordervliet ‘Onvoltooid Verleden Tijd’.
Vervolgens kunt u 3 lezingen naar keuze volgen.
Daarna bent u uitgenodigd voor een feestelijke bijeenkomst waarin we afscheid nemen van Stella Mennens, die na 20 HOVO-jaren met pensioen gaat. Ook voor haar geldt dus de titel Onvoltooid Verleden Tijd want hoewel ze nu een Verleden Tijd bij HOVO heeft wensen we haar nog een fantastische Toekomende Tijd toe.
Op het HOVO-kantoor was Stella uw vraagbaak en zij is, naast de HOVO-docenten, degene met wie u het meest contact heeft gehad, telefonisch, schriftelijk of per e-mail. We willen u dan ook graag in de gelegenheid stellen afscheid van haar te nemen.

Programma

13.00 uur  inloop
13.15 uur  welkom door Liesbeth Wierink
13.30 – 14.30 uur lezing Onvoltooid Verleden Tijd door Nelleke Noordervliet
14.45 uur  start keuzeprogramma’s
16.30 uur  gezellig samenzijn in de docentenkamer
17.30 uur  einde

Programma A

14.45 uur | Ali en Nino | Peter van Nunen
De roman “Ali en Nino” van Kurban Said speelt zich af in Bakoe en vertelt het liefdesverhaal van een islamitische Azerbeidzjaanse prins en een rijke Georgische christelijke koopmansdochter, die misleid worden door een Armeense vriend. Een literaire wandeling op het scherpst van de snede door de rijke oliestad en langs de diepe ravijnen van de Kaukasus. Een roman uit 1937 over de actuele Oost-West-problematiek.

15.20 uur | ‘find yourself a jail only prisoners can sing’ | Ben van Melick
Deze regels uit een song van Herman Brood/ Pé Hawinkels vormen de inspiratie voor de lezing door Ben van Melick, een plaatsgenoot van Stella Mennens. Laat u verrassen door de inhoud van deze miniles.

15.55 uur | Wat is tijd? | Servé Vaessen
We moeten moeite doen om onze woonkamer schoon te maken, terwijl die ‘vanzelf ’weer stoffig en vuil wordt. Dat, jammer genoeg, het omgekeerde nooit gebeurt, geeft aan dat tijd, anders dan ruimte, slechts één richting of dimensie kent: van het verleden naar de toekomst. Weet bij iedere volgende poetsbeurt dat de natuur uit zichzelf aardslui is en steeds de weg van de minste weerstand kiest. Tijd en wanorde blijken innig met elkaar verbonden.

Infinity time. Digital generated

Infinity time. Digital generated

Programma B

14.45 uur | Ons soort mensen | Lizet Duyvendak
Het laatste boek van de Duitse schrijfster Juli Zeh is in Duitsland een hype, in Nederland nog niet zo bekend maar wel op de Longlist voor de Europese Literatuurlijst van de beste in het Nederlands vertaalde boeken. Over de clash tussen oude en nieuwe bewoners in het kleine (fictieve) dorpje Unterleuten in Duitsland.

15.20 uur | Geen blad voor de mond | Jettie de Wal
West tegen Oost: hate speech op z’n laat-Romeins.
De laatste ‘klassieke’ dichter Claudius Claudianus (ca. 400), hofdichter aan het West-Romeinse hof, prijst de sterke man van het West-Romeinse Rijk, Stilicho, de hemel in. Maar intussen laat hij geen spaan heel van de hoofdmannen in het Oosten: Rufinus en de machtige eunuch Eutropius

15.55 uur | Verborgen en verloren erotische betekenissen in de schilderkunst van de barok en de rococo | Arjen van Prooijen
In de schilderkunst van de 17de en 18de eeuw lijken frivole wulpse dames geen enkele betekenis meer te verbergen. Ze spetteren over het doek. Maar er is een keerzijde. Het verhaal krijgt een wending als we de schilderkunst beschouwen vanuit de artistieke ogen van de moderne vrouw. Een erotiserend en spannend verhaal dat nergens vulgair wordt.

Jan Steen2
Programma C

14.45 uur | Lust en liefde | Anton van Hooff
Hoe komt het dat veel seksuele termen – coïtus, fellatio, cunnilingus, vagina, fallus …. – Latijns of Grieks zijn? In een beeldverhaal wordt een genuanceerd beeld gegeven van het antieke liefdesleven. Voor de rijpere cursist.

Duur
Data
05-07-2017
Dag / Tijd
Datum
5 juli
Dag/tijd
woensdag 13.15-17.30 uur
Kosten
€ 10,00
Delen