De Reformatie 1500-1800 (met afsluitende excursie naar Dordrecht)
Het jaar 1517 heeft vorig jaar brede aandacht gekregen en wordt klassiek beschouwd als een breuklijn in de Europese geschiedenis, maar hoe onverwacht en diep was de kloof die Maarten Luther sloeg? Hoe beoordeelden de tijdgenoten de gebeurtenissen en hoe reageerden kerk, staat en burger? De religieuze onenigheid die zich als een inktvlek over Europa verspreidde had repercussies voor de politieke verhoudingen, maar had ook invloed op wetenschap en filosofie.
We bekijken in deze collegereeks de oorsprongen van de religieuze reformatie en volgen het geografische spoor in de zestiende, de zeventiende en de achttiende eeuw. Wat en waar heeft ons 500 jaar reformaties gebracht? Na een inleidend college over de antieke en middeleeuwse oorsprongen van ‘ketterij’ zullen afzonderlijk de gebeurtenissen in Duitsland, Zwitserland, Nederland, Frankrijk en in Engeland & Schotland worden besproken.
Eén van die reformaties was de calvinistische variant: van de oorsprongen in Genève naar de synode van Dordt (1618-1619), waar de gereformeerde piketpaaltjes nog eens duidelijk in de grond werden geslagen. Die dogmatische herijking zou grote gevolgen hebben, niet alleen voor Nederland, maar ook voor Engeland, Schotland en zelfs voor het geloof van de nieuwe kolonisten in Amerika. We sluiten de collegereeks reformaties dan ook af met een excursie naar Dordrecht, waar tot mei 2019 de tentoonstelling “Werk, Bid en Bewonder” aan 500 jaar synode van Dordt is gewijd.