Maastricht

Russische kunst in Russische musea

Locatie
Data
Kosten
Locatie
Data
06-11-2019 t/m 11-12-2019
Kosten
€ 0,00
Docent(en)
Vakgebied
Cultuur, Geschiedenis, Kunst
Cursusnummer
N19M11
Omschrijving

Een geschiedenis van de kunst als een geschiedenis van het land (of omgekeerd)

De geschiedenis van de Russische kunst wordt belicht aan de hand van talloze belangrijke werken van Russische kunstenaars. Deze werken beelden belangrijke historische personen en gebeurtenissen uit, waardoor de bijeenkomsten ook een samenhangend beeld geven van de geschiedenis van Rusland. De belangrijkste collecties die we bespreken, bevinden zich in de Tretjakovgalerij in Moskou en in het Russisch Museum in St. Petersburg.

De basis van de uitgebreide kunstverzameling van de Tretjakovgalerij werd in 1892 aan de stad Moskou overgedragen. De verzameling werd ondergebracht in een door de schilder Viktor Vasnetsov ontworpen gebouw. Een belangrijk bezit is de unieke verzameling iconen, die de kern vormt van de afdeling Oudrussische kunst. Het museum bezit verder een collectie Russische schilderkunst uit de 18e en 19e eeuw. In de belendende dependance worden kunstwerken uit de 20e (avant-garde) en 21e eeuw tentoongesteld.

Het Russisch Museum is het grootste museum van Russische kunst in Sint-Petersburg. De oorspronkelijke verzameling was een gedeelte van de collectie van de Hermitage, het Alexanderpaleis en de Academie van de Kunsten van Sint-Petersburg. Na de Russische Revolutie in 1917 zijn ook veel kunstverzamelingen van rijke particulieren geconfisqueerd en aan dit museum toegewezen. Belangrijke collecties zijn de grote verzameling iconen en schilderijen uit de 19e eeuw en werken van de avant-garde van het begin van de 20e eeuw.

Maar we ‘bezoeken’ niet alleen deze twee musea. Het Poesjkin-museum voor beeldende kunsten in Moskou en de Hermitage in St. Petersburg zijn te belangrijk om onbesproken te blijven. Zijdelings wordt er ook aandacht geschonken aan de architectuur en de geschiedenis van de verschillende gebouwen.

Duur
6 x 2 uur
Data
06-11-2019 t/m 11-12-2019
Dag / Tijd
Woensdag van 10.30 - 12.30 uur
Reader
Digitaal
Delen