Heerlen

Scandinavian Design: Themadag plus excursie

Locatie
Data
Kosten
Locatie
Data
24-10-2018 t/m 25-10-2018
Kosten
€ 0,00
Docent(en)
Vakgebied
Cultuur- en interieurgeschiedenis
Cursusnummer
N18H04
Omschrijving

Vakmanschap, eenvoud, functionaliteit en de relatie met de natuur kenmerken het Scandinavian Design. Geïnspireerd door Arts and Crafts en Bauhaus ontwikkelen noordelijke ontwerpers vanaf begin 20e eeuw een eigen modernistische stijl. De zeer bewuste marketingstrategie vanuit de overheden versterkt het internationaal succes.

Deze themadag is georganiseerd als voorbereiding/verdieping op de tentoonstelling Simply Scandinavian / Nordic Design 1945 – 2018 in het Textielmuseum Tilburg die loopt van 9 juni tot 11 november 2018. Daar zullen meubelen, textiel en interieurproducten uit Zweden, Denemarken en Finland van 1945 tot nu worden gepresenteerd.

Betrokkenheid bij internationale stijlontwikkelingen en een sterke marketing hebben bijgedragen tot het succes van Scandinavian Design. Al in het begin van de 20e eeuw heeft de zilversmid Georg Jensen zijn noordelijke visie op de Jugendstil. Met winkels in Berlijn, Parijs, Londen en New York verbreidt hij zijn ontwerpen.

Op de Stockholm-tentoonstelling in 1930 verwerven architecten en producenten, zoals Orrefors,  internationale roem met hun organische, modernistische stijl die geïnspireerd is door het Bauhaus. Het functionalisme sluit aan bij de ambachtelijke traditie van de Scandinaviërs. De Fin Alvar Aalto experimenteert met gebogen multiplex. Zijn vrouw Ainio ontwerpt voor Iitala.

De eenvoudige, goed ontworpen, functionele Scandinavische producten zijn bij uitstek geschikt voor de periode van wederopbouw. Stoffen van Marimekko, lampen van Poul Henningsen en ontwerpen van de Fins-Amerikaanse architect Eero Saarinnen nemen een vlucht. Overheidssteun maakt van Scandinavian Design een belangrijk exportproduct. Zelfs Kennedy en Nixon zitten tijdens hun debat in 1960 op stoelen van de Deen Hans Wegner. De burgerluchtvaart groeit en tijdens deze “jet age” ontwerpt Arne Jacobsen de Egg Chair voor het SAS Hotel in Kopenhagen. Het in 1943 opgerichte Ikea democratiseert designproducten.

Tijdens de “swinging sixties” gebruikt de Deen Verner Panton in plaats van het traditionele hout felgekleurd plastic voor de S Chair. Zijn golvende woonlandschap Visiona II zal op de tentoonstelling te zien zijn.

Deze themadag vormt een verdiepende voorbereiding op uw bezoek aan de tentoonstelling in Tilburg maar is uiteraard ook een op zich staande cursus over het wereldberoemde Scandinavian Design.

Programma excursie op 25 oktober :

11.00 uur: verzamelen bij het Textiel museum te Tilburg, koffie/thee (op eigen gelegenheid) tot 11.30 uur.

11.30-12.30:  rondleiding door de tentoonstelling

Daarna op eigen gelegenheid mogelijkheid voor een lunch en/of om het museum en de ateliers zelf verder te verkennen.

Duur
2 hele dagen
Data
24-10-2018 t/m 25-10-2018
Dag / Tijd
24 oktober themadag, 25 oktober excursie
Extra informatie
Inclusief thee/koffie
Delen