Maastricht

Sint-Petersburg – een westerse stad in het noorden van het oosten

Locatie
Data
Kosten
Locatie
Data
13-03-2019 t/m 17-04-2019
Kosten
€ 0,00
Docent(en)
Vakgebied
Rusland, Duitsland, Kaukasus, Oezbekistan
Cursusnummer
V19M04
Omschrijving

Sint-Petersburg – een westerse stad in het noorden van het oosten

Moskou mag dan wel het politieke hart van Rusland genoemd worden, Russen zelf twijfelen er niet aan dat het culturele hart van ’s werelds grootste land Sint-Petersburg is. In zes lezingen worden ontstaan en groei van de stad Sint-Petersburg geschetst aan de hand van de geschiedenis van haar architectuur, die in feite de geschiedenis van de tsarenheerschappij is. Of nu het tijdperk van een tsaar de geest van barok of classicisme, van renaissance of decadentie ademt, altijd blijft het keizerlijke, het imperiale, een constante in de geschiedenis van de stad en haar prachtpaleizen.

Vanuit wisselende invalshoeken wordt een poging ondernomen de al of niet aanwezige glans van die tsaristische residentie bloot te leggen en door de museale coulissen van de later verstilde kunststad met Lenins naam heen zichtbaar te maken. In heel haar bestaan zal deze artificiële residentie de broedplaats blijken te zijn van kunst en politiek, met als catharsis het relatief onbekend gebleven experiment van de nieuwe cultuur aan het begin van de twintigste eeuw en de daaropvolgende revolutie.

Gevolgd worden literaire giganten als Poesjkin en Dostojevski, maar ook componisten als Moesorgski en Tsjaikovski bij het vastleggen van de contouren van die broedplaats. Het toenmalige artistieke laboratorium voor de twintigste eeuw wordt in kaart gebracht aan de hand van het literaire werk van Blok en Bjelyj, het leven en werk van Vladimir Nabokov en de avant-gardistische kunst onder aanvoering van theaterregisseur Meyerhold en kunstschilder Malevitsj.

Gedurende de cursus wordt teruggegrepen op belangrijke werken uit de Russische literatuur, die bijna allemaal in het Nederlands vertaald zijn.

Wees welkom bij een poging tot duiding van deze fascinerende Russische kunstmetropool, die zeker westers aandoet, maar vooral toch in het noorden van het oosten ligt.

NB In samenwerking met Labrys Reizen begeleidt Peter van Nunen van 9 tot 20 mei 2019 een reis naar Sint-Petersburg. Het programma van de reis sluit aan bij deze cursus.

Duur
6 x 2 uur
Data
13-03-2019 t/m 17-04-2019
Dag / Tijd
Woensdag van 10.30 - 12.30 uur (op 20 maart is er geen les)
Let op:
Ivm het uitvallen van de les op woensdag 20 maart zal er op 13 maart een dubbele les zijn van 10.00-14.00 uur
Delen