Sint Petersburg levert al ruim driehonderd jaar stof voor kunst en literatuur. En staat bekend als het “Venetië van het Noorden” en het “Baltische Amsterdam”.Het doet westers aan, maar ligt toch vooral in het noorden van het oosten.
Moskou mag dan wel het politieke hart van Rusland genoemd worden, de meeste Russen twijfelen er niet aan dat het culturele hart van ’s werelds grootste land Sint Petersburg is.
In vijf lezingen wordt de historie van de stad Sint Petersburg geschetst aan de hand van de geschiedenis van haar architectuur, die in feite de geschiedenis van de tsarenheerschappij is. Of nu het tijdperk van een tsaar de geest van barok of classicisme, van renaissance of decadentie ademt, altijd blijft het keizerlijke, het imperiale, een constante in de geschiedenis van de stad en haar prachtpaleizen.
Vanaf haar prille begin zal deze artificiële residentie twee eeuwen lang broedplaats zijn van kunst en politiek, met als catharsis het relatief onbekend gebleven experiment van de nieuwe kunst aan het begin van de twintigste eeuw en de daarop volgende revolutie.
Vanuit wisselende invalshoeken wordt een poging ondernomen de glans van die tsaristische residentie bloot te leggen en door de museale coulissen van de later verstilde kunststad met Lenins naam heen zichtbaar te maken. Ter sprake komen onder andere architectuur en stadsplanning, literatuur, theater en beeldende kunsten van deze fascinerende Russische kunstmetropool. Bij de verschillende invalshoeken wordt teruggegrepen op belangrijke werken uit de Russische literatuur die in het Nederlands vertaald zijn.