Tijdens een heldere nacht maakt de sterrenhemel een onvergetelijke indruk. Het besef dringt door dat we slechts een nietig onderdeel zijn van een ontzagwekkend groter geheel en vragen over het ontstaan van dit alles dringen zich op.
Sterrenkunde voor iedereen is een kennismaking met de wereld van sterren en planeten en geeft een algemeen inleidend overzicht van de moderne astronomie. Speciale voorkennis is niet vereist. Dit deel kunt u ook volgen als u deel 1 gemist heeft.
In het eerste deel van deze cursus ging de aandacht uit naar onze directe omgeving in het heelal: het zonnestelsel. In dit tweede deel zetten we de verkenningstocht door het heelal voort en maken we kennis met planeten rond andere sterren dan de zon, waarvan een aantal misschien erg op de aarde lijkt. Op enorme afstanden van de aarde bevinden zich de sterren. Net als mensen worden sterren geboren, ze doorlopen verschillende levensfasen en komen soms op een spectaculaire wijze aan hun einde. In hun hete inwendige smeden zij het materiaal waaruit de wereld om ons heen en ook wijzelf opgebouwd zijn.
De sterren zijn gegroepeerd in een kolossale schijfvormige verzameling: het Melkwegstelsel. Dit is slechts een van de miljarden soortgelijke sterrenverzamelingen ̶ de sterrenstelsels ̶ in de onmetelijke kosmos. Raadselachtige objecten zoals quasars en zwarte gaten tarten ons voorstellingsvermogen, terwijl negentig procent van alle materie in het heelal niet direct waarneembaar is. De aard van deze zogeheten ‘donkere materie’ vormt een van de grootste raadsels van de moderne sterrenkunde.
De cursus maakt u wegwijs in deze ‘sterren’-materie, waarbij we ook de oerknaltheorie zullen belichten. Deze theorie beschrijft de geboorte van het universum als een gigantische uitdijende vuurbol en nog steeds verwijderen de sterrenstelsels zich van elkaar. Ter afsluiting werpen we de vraag op of de mens de enige hoog-intelligente levensvorm is in het heelal.
De sterrenkunde als wetenschap maakt een razendsnelle ontwikkeling door, want onbemande ruimteverkenners en een nieuwe generatie telescopen zowel op aarde als in de ruimte laten een geheel nieuw beeld van het heelal zien.