Maastricht

Transhumanisten en bio-conservatieven

Locatie
Data
Kosten
Locatie
Data
14-04-2016 t/m 26-05-2016
Kosten
€ 0,00
Docent(en)
Vakgebied
Filosofie & Levensbeschouwing
Cursusnummer
16Z04
Omschrijving

Wetenschappelijke ontwikkelingen hebben ertoe geleid dat de hedendaagse biotechnologie beschikt over een keur van technieken om de plantenwereld, de dieren en uiteindelijk ook de mens zelf te verbeteren en onze van oorsprong biologische natuur om te vormen en voor altijd te veranderen. Dit vooruitzicht van human enhancement wordt door menigeen met enthousiasme begroet, maar bij velen roept het een felle afwijzing op.

Deze discussie tussen transhumanisten en bio-conservatieven is het onderwerp van de cursus. We gaan kijken welke argumenten de bio-conservatieven aandragen om human enhancement af te wijzen. Is de aard van hun argumenten praktisch, filosofisch of moreel? Ook nemen we het standpunt van de transhumanisten onder de loep. Waarom zijn zij zo enthousiast en wat zijn hun idealen?

De enhancement problematiek stelt ons voor vragen van allerlei aard. Wat wil het zeggen om mens te zijn? Wat zijn de risico’s van enhancement? Zal de toekomstige mens op een nieuwe manier naar de natuur en het leven kijken? De natuur, eeuwenlang oppermachtig en onveranderlijk, wordt plotseling object van manipulatie en controle. Traditionele voorstellingen van een goed en voldaan leven lijken niet langer van toepassing. Maar is dat positief? Deze vragen gaan we onszelf stellen in deze filosofiecursus op het scherpst van de actualiteit.

Duur
Data
14-04-2016 t/m 26-05-2016
Dag / Tijd
Duur
6 x 2,5 uur college
Data
14 april t/m 26 mei, niet op 5 mei
Dag/Tijd
donderdag 14.00-16.30 uur
Kosten
€ 150,00
Inschrijven
liefst voor 31 maart
Delen