Tussen democratie en keizerschap, de oudheid als bakermat van politiek
Docent: dr. Anton J.L. van Hooff
2018 bracht niet alleen het einde van de Grote Oorlog, maar dat woelige jaar betekende ook het einde van drie keizerschappen dat van Duitsland, Oostenrijk en van Rusland. Daarmee kwam na bijna tweeduizend jaar een einde aan een instelling die teruggaat op de (verdekte) alleenheerschappij van ‘keizer’ Augustus rond het begin van de jaartelling.
‘Keizer’, afgeleid van de naam Caesar, is lang niet het enige politieke begrip dat in de Grieks-Romeinse oudheid werd geschapen. ‘Politiek’ als woord en begrip is van Griekse herkomst, net zoals tirannie, monarchie, aristocratie, democratie en een reeks andere termen op -cratie. De Romeinen hebben naast ‘keizer’ begrippen als prins, dictatuur, senaat en republiek nagelaten.
In een reeks van 5 colleges worden als beeldverhaal de historische situaties geschetst waarin die noties ontstonden. Telkens worden bruggen geslagen naar de latere westerse geschiedenis en naar onze wereld: de Republiek van de Verenigde Nederlanden…waarom de heerser van Japan geen keizer is …Nederland heeft als enige democratie ter wereld geen vorm van lekenrechtspraak.
De colleges, waarvoor geen bijzondere voorkennis vereist is, verdiepen dus historische kennis en scherpen het denken over politiek.
Nadere inlichtingen: anton.van.hooff@online.nl