Maastricht

Visie van de vrouw

Locatie
Data
Kosten
Locatie
Data
18-09-2019 t/m 23-10-2019
Kosten
€ 0,00
Vakgebied
Cultuur, Kunst
Cursusnummer
N19M04
Omschrijving

De vrouw als kunstenaar! In vergelijking tot het aantal mannen zijn er in onze kunstgeschiedenis niet veel vrouwelijke kunstenaars geweest. Het was voor vrouwen ‘not done’ zich in artistiek opzicht te ontplooien. Tegenwoordig weten we wel beter! De tijden waarin vrouwen hoofdzakelijk als model in de wereld van de schone kunsten opzien baarden, zijn voorbij. De lijst van eigentijdse kunstenaressen is lang.

Met het toenemend aandeel van vrouwen, die als kunstenaar actief waren, nam ook de belangstelling toe voor die kunstenaressen die hun hoofd wél boven het artistieke maaiveld uitstaken. Deze cursus is een ontdekkingstocht naar kunst van vrouwen uit het verleden. We gaan ontdekken welke vrouwen vanaf de Renaissance een rol hebben gespeeld in de overwegend aan mannen voorbehouden wereld van de schone kunsten. Wie zijn de ‘must have seens’ onder de vrouwelijke kunstenaars? Wat was de vrouwelijke artistieke visie op de wereld om ons heen?

Elke kunstenares (en haar werk) wordt geplaatst in de context van de tijd waarin ze leefde en werkte. De leidraad voor deze cursus is de chronologie van de kunstgeschiedenis. We gaan van start in de vroege zestiende eeuw en eindigen rond het jaar 2000. Deze eerste cursus loopt van de zestiende eeuw tot medio negentiende eeuw, dus tot het begin van de moderne kunst circa 1850.

Aan wie te denken? Om enkele namen te noemen: Sofonisba Anguissola, Artemisia Gentileschi, Judith Leyster, Maria Sibylla Merian, Rachel Ruys, Angelika Kauffmann, Elisabeth Vigee-Lebrun, Berthe Morisot, Mary Cassatt, Camille Claudel, Käthe Kollwitz, Georgia O’Keeffe, Tamara de Lempicka, Frida Kahlo, Louise Bourgeois, Meret Oppenheim, Niki de Saint Phalle, Marina Abramovic, Cindy Sherman…

Bij voldoende belangstelling vindt er in het voorjaar 2020 een vervolgcursus plaats. Die cursus gaat over de periode vanaf het Realisme tot nu (2000). In die periode hebben zich de meeste vrouwelijke kunstenaars gemanifesteerd.

 

 

 

Duur
5 x 2,5 uur
Data
18-09-2019 t/m 23-10-2019
Dag / Tijd
Woensdag van 14.00 - 16.30 uur
Let op :
Er is geen les op woensdag 16 oktober ivm Herfstvakantie!
Delen