Maastricht

Vrijheid en privacy in het tijdperk van informatie

Locatie
Data
Kosten
Locatie
Data
31-03-2020
Kosten
€ 0,00
Docent(en)
Vakgebied
Themadag
Cursusnummer
V20M15
Omschrijving

Een filosofische discussie over de risico’s van ‘Big Data’ en ‘The Internet of Things’

Op deze themadag gaan we na hoe onze vrijheid wordt bedreigd door het verzamelen van data door overheden en bedrijven.

Bijna dagelijks attenderen de media op de risico’s die kleven aan het verzamelen van data door overheden en organisaties. “Big Data”, “Internet of Things”, “Kunstmatige intelligentie”, de technische termen vliegen rond. Politiediensten voorspellen hoe en waar we crimineel zijn met ‘predictive policing’. Banken beoordelen onze hypotheekaanvraag met duistere algoritmes. Google en Facebook weten precies in welke producten we geïnteresseerd zijn en wat we ervoor willen betalen. En over een paar jaar, als we allemaal in een ‘smart home’ wonen, weten onze thermostaat en onze koelkast meer over ons dan de spiedende buurvrouw. In Nederland alleen zijn minstens 20.000 functionarissen voltijds bezig met het beschermen van onze privacy tegen al die data-verzamelaars. Ter vergelijking: in Nederland zijn slechts enkele honderden functionarissen betrokken bij het bestrijden van mensenhandel. Het risico van ‘Big Data’ moet gigantisch zijn.

Op deze themadag gaan we het risico van ‘Big Data’ in vier stappen tot meer redelijke proporties terugbrengen:

1. We maken een vogelvlucht over de ontwikkelingen van informatieverwerking in de laatste decennia.      Daarbij komen klassieke voorbeelden langs, en voorbeelden uit de actualiteit.
2. We gaan na hoe met deze nieuwe technieken informatie over ons wordt verzameld.
3. We onderzoeken de kracht van data en algoritmes, maar ook hun zwakheden.
4. We discussiëren over de vraag of we ons in dit informatietijdperk bedreigd moeten voelen. En zo ja,      of de bedreiging voorkomt uit de kracht van de nieuwe technieken, of juist uit de beperkingen ervan.

Duur
1 x 4 uur
Data
31-03-2020
Dag / Tijd
Dinsdag van 11.00 – 13.00 uur en van 14.00 – 16.00 uur
Delen