Net als velen heb ik het afgelopen jaar aardig wat musea bezocht, diverse vernissages afgelopen en de meest uiteenlopende concerten bijgewoond. Ik heb genoten van de kunst die ik heb gezien en de muziek die ik heb gehoord. Maar momenteel herken ik me in degene die zegt: nou even stoppen! Ik wil eerst even de balans opmaken. Wat heb ik nu eigenlijk allemaal gezien en gehoord? Wat trekt me iedere keer naar deze musea, dat theaterstuk of deze muziek?
Deze korte maar intensieve workshop is bedoeld voor iedereen die zoekt naar een antwoord op deze vragen. Op drie achtereenvolgende dagen staan we stil bij wat de essentie en betekenis is van kunst. Wat is het dat kunst belangrijk maakt? Het is gebruikelijk om antwoorden te zoeken die uitgaan van het idee dat kunst een product is van een bepaalde culturele periode. In deze workshop pakken we het anders aan. Het uitgangspunt is om de oorsprong van kunst niet in de cultuur maar in de biologie te leggen. Als onze impuls om kunst te maken en van kunst te genieten het product is van een lange en trage biologische evolutie dan is het ook duidelijk waarom kunst universeel is, oeroud en heel spontaan intense gevoelens in ons oproept.
Deze biologische benadering gaan we op drie manieren uitwerken. Om te beginnen via het idee dat kunst een vorm van adaptatie is. Volgens een tweede visie die claimt dat kunst niet de adaptatie zelf is maar haar bijeffect. En langs een derde weg die zegt dat kunst technologische betekenis heeft.
In het bijzonder dit laatste, hoogst actuele en spannende idee wil ik in deze workshop verder uitwerken. Ik wil wedden dat u volgend seizoen met heel andere verwachtingen een museum bezoekt.